De NAM en de aardbevingen in Groningen

De aardbevingen in Groningen zijn het gevolg van gaswinningen en dat is eindelijk bewezen nadat er in 2013 een onderzoeksprogramma werd gestart. Na dit onderzoek werd er een vernietigend rapport geschreven door de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. Uiteindelijk kwam het ook tot excuses van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij).

Psychische schade

Door de huizen die onverkoopbaar zijn geworden en met instorten worden bedreigd zitten de bewoners in een moeilijk pakket. Veel mensen zitten niet alleen met financiële schade, maar kampen ook met psychische schade. In maart 2017 is door de rechtbank in Assen besloten dat de NAM aansprakelijk is voor deze psychische schade vanwege ‘ernstige inbreuk op het fundamenteel persoonlijkheidsrecht’. Om in aanmerking te komen voor deze schadevergoeding met eisers bewijs leveren dat ze psychisch geraakt zijn door het leed wat hun is aangedaan. Onderzoek verricht door de Rijksuniversiteit Groningen in 2016 bracht al aan het licht dat de Groningers in het getroffen gebied vaker last hadden van slapeloosheid, irritatie en concentratieproblemen. Ook buik- of maagklachten, gewrichtsklachten, hoofdpijn en hartkloppingen kwamen vaker voor en deze mensen voelen zich allemaal beduidend minder veilig.

Woonachtig in Groningen

Bent u woonachtig in Groningen en getroffen door de aardbevingen? Heeft u te kampen met psychisch leed ten gevolge van de aardbevingen en bent u hiervoor onder behandeling? U komt dan zeker in aanmerking voor schadevergoeding. Wanneer u last heeft van gevoelens van angst, zorg en psychisch onbehagen, komt u mogelijk ook in aanmerking voor schadevergoeding aangezien er sprake is van inbreuk op een fundamenteel persoonlijkheidsrecht.

Advies nodig?

Wanneer u meer informatie wilt over de mogelijkheden, kunt u kosteloos en vrijblijvend contact opnemen voor advies. Vul hiervoor onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op om de zaak met u door te nemen.

Scroll naar boven