Letselschade door siliconen borstimplantaten

De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag 8 december 2015 bepaald dat de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) terecht het verzoek om siliconen borstimplantaten te verbieden heeft afgewezen. In juni 2014 kreeg de IGZ een verzoek van de Stichting voor vrouwen met Siliconenimplantaties (SvS) om het aanbrengen van siliconen borstimplantaten te verbieden zolang niet bewezen is dat dit niet nadelig is voor de gezondheid. De gezondheidsrisico’s van lekkende siliconen en andere narigheid zijn nog steeds niet volledig in kaart gebracht.

Verzoek verbod siliconen borstimplantaten

De reden van het verzoek van de SvS was dat deze stichting ruim 3000 klachten had binnengekregen van vrouwen die een verband zagen tussen hun borstimplantaten en hun gezondheidsklachten, bestaande uit gewrichtsklachten, auto-immuunziekten en kanker.

Er zijn in de loop der tijd meerdere verontrustende nieuwsberichten over borstimplantaten naar buiten gekomen:

  • September 2015 Implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed bevatten glasvezeldeeltjes en mogen daarom niet meer in Europa gebruikt worden.
  • 2010 Implantaten van het Franse merk Poly Implant Protheses (PIP) met het typenummer IMGHC-TX, IMGHC-MX en IMGHC-LS bevatten een verkeerde silconengel en zijn verboden.
  • 2000 Er waren al eerder problemen met implantaten van PIP. In 2000 werden de met hydrogel gevulde implantaten van dit merk van de markt gehaald.

Implantaten controleren

Wanneer u borstimplantaten heeft, is het belangrijk om deze geregeld te laten controleren. Bij alle borstimplantaten bestaat na verloop van tijd het risico op lekken. Wanneer u last krijg van pijnklachten of ontstekingsklachten in de borsten, verharding of verandering van vorm of vergrote lymfeklieren onder de oksel of in de hals is het zinvol om een keer extra op controle te gaan.

Hulp nodig?

Heeft u last gehad van lekkende siliconenimplantaten en hierdoor lichamelijke en/of psychische schade opgelopen? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op en spreken de zaak kosteloos en vrijblijvend met u door. Indien gewenst kunnen we voor u deze zaak in behandeling nemen.

 

Scroll naar boven