Schadevergoeding aanrijding van achter

Heeft u recht op schadevergoeding aanrijding van achter? Een aanrijding heeft vaak ernstige fysieke gevolgen. Als het een aanrijding van achteren betreft is de schade vaak nog erger. Je ziet het meestal niet aankomen en je lichaam is op het moment dat het gebeurd vaak in een ontspannen houding waardoor de kans op ernstige letselschade toeneemt. Daardoor is de schade bij een kopstaart-botsing vaak erger en is het meestal bij dit soort aanrijdingen extra belangrijk dat u goede hulp krijgt bij het verkrijgen van een schadevergoeding.

Achteropkomende bestuurder aansprakelijk bij botsing van achter

Bij een kopstaart-botsing is het achteropkomende voertuig schuldig. Deze auto heeft de verantwoordelijkheid om genoeg afstand te nemen zodat hij voldoende tijd heeft om te remmen indien zijn voorganger plots moet remmen. Artikel 19 uit het wetboek zegt daarover: ‘De bestuurder moet in staat zijn om het voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is’. Er zijn enkele uitzondering op dat gebied.

Uitzonderingen aansprakelijkheid kopstaart-botsing

De achterste bestuurder is in principe altijd aansprakelijk en zijn/haar verzekeraar dient een schadevergoeding aanrijding van achter te betalen. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Je moet namelijk als slachtoffer wel kunnen aantonen dat de achteropkomende bestuurder zich niet aan de regels hield. Het kan ook zijn gebeurd dat de bestuurder van de voorste auto de regels overtrad. Dat is het geval als de voorste auto de achterste afsnijdt of als de voorste bestuurder onnodig remt.

Kettingbotsing

Ook kan een kettingbotsing zijn ontstaan waarbij meerdere auto’s op elkaar botsen. In dat geval is de auto achter u niet het enige andere slachtoffer. Er moet goed worden gekeken naar de oorzaak van het ongeluk om een schuldige aan te kunnen wijzen. De meeste kettingbotsingen komen voor tijdens files of bij een stoplicht. Blijf dus tijdens een file en bij een stoplicht (vooral bij oranje licht) altijd alert om je heen kijken. Het ongeluk kan ook worden veroorzaakt door natuur of andere externe factoren waardoor er niemand specifiek aansprakelijk is.

Lichamelijke gevolgen aanrijding van achteren

Bij een aanrijding van achteren is het lichaam vaak helemaal ontspannen waardoor het hoofd door elkaar wordt geschud. Het ongeluk zal dus vooral klachten opleveren aan hoofd, nek en schouders. Ook kunnen er zenuwen worden aangetast waardoor verlamming een gevolg kan zijn. Daarnaast kunt u met een whiplash te maken krijgen na een kopstaart-botsing. Bent u aangereden en voelt u symptomen van een whiplash? Ga dan direct naar een arts. Hoe sneller de schade is vastgesteld, hoe meer kans u maakt om een goede schadevergoeding te krijgen.

Schadevergoeding aanrijding van achter claimen

Heeft u zelf een kopstaart-ongeval gehad en recht op een schadevergoeding aanrijding van achter? Contacteer ons via onderstaand formulier. Binnen 24 uur wordt er contact met u opgenomen door onze letselschade adviseur. U kunt uw situatie dan rustig bespreken en uw vragen stellen. Vervolgens zullen wij kijken naar de mogelijkheden die u heeft om een schadevergoeding te realiseren. Deze dienstverlening is volledig kosteloos voor u. Ook wanneer u vervolgens besluit om uw schade door ons te laten claimen heeft u normaliter geen kosten.

Scroll naar boven