Letselschade ongeval paardrijden

Helaas zorgen ongevallen met paarden vaak voor ernstig letsel. Heeft u op een paard van een manege of iemand anders gezeten en hierdoor letselschade opgelopen? Dan is de manege of de eigenaar van het paard doorgaans aansprakelijk, ook wanneer de manege-eigenaar een bordje bezit met hierop de tekst dat paardrijden op eigen risico gebeurd.

Vanwege de vele ongevallen waarbij paarden betrokken zijn, zijn ruiters juridisch extra beschermd via artikel 6:179 van het burgerlijk wetboek. Hierin staat dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijk op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.

Aansprakelijkheid eigenaar paard

De mate van aansprakelijk wordt beïnvloed door verschillende factoren:

  • de leeftijd van de ruiter, bij kinderen onder de 14 jaar is de kans groot dat de eigenaar van het paard voor 100% aansprakelijk is
  • de setting van het ongeval en de locatie van het ongeval. Was dit tijdens een buitenrit? Was dit tijdens een les op de manege? Werd het paard gehuurd en was de ruiter er zelfstandig mee weg?
  • eventuele fouten van de ruiter zelf zoals menfouten of rijfouten
  • het gedrag van het paard, was het ongeval te wijten aan een bokkend paard
  • hoe ervaren de ruiter was, hoe meer ervaring, hoe meer de verantwoordelijkheid bij de ruiter zelf komt te liggen
  • de omstandigheden van het ongeval. Wanneer u letselschade oploopt doordat u getrapt of gebeten wordt door een paard of doordat een paard bovenop u valt, heeft u hier zelf geen invloed op. De kans is dan groot dat meer dan 90 % van de schade door de eigenaar van het paard vergoed moet worden.

Schadevergoeding ongeval paardrijden

Wanneer u een ongeval heeft gehad met een paard en u hieraan letselschade overhoudt, zal de eigenaar vrijwel altijd in de eerste instantie aansprakelijkheid ontkennen. U bent immers zelf op het paard gaan zitten, dus u bent deels zelf aansprakelijk. Ons advies is dus om in dit geval altijd de hulp van een letselschadespecialist in te schakelen.

Letselschade-Claim biedt kosteloos advies op maat. Binnen 24 uur nemen wij telefonisch contact op. Samen bespreken we uw situatie en recht op letselschade vergoeding. Na analyse van een ervaren letselschade specialist ontvangt u kosteloos advies m.b.t. schadevergoeding. Desgewenst kunt u uw zaak daarna verder laten behandelen.

Scroll naar boven