Paarden en letselschade

Van paard gevallen?

Bij letselschade veroorzaakt door paarden is er vaak sprake van een risicoaansprakelijkheid. In dit geval heeft aansprakelijkheid niets te maken met schuld of verwijtbaarheid. Wanneer er een ongeluk gebeurd door toedoen van een paard is de eigenaar eigenlijk altijd aansprakelijk.

Eigenaar paard aansprakelijk

In de wet is dit geregeld in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek: “De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht had gehad’.

Ook wanneer u letselschade oploopt op een manege is het mogelijk om een deel van de schade vergoed te krijgen. Dit kan ook wanneer er op de manege een bord hangt met de mededeling: paardrijden geschiedt op eigen risico.

Letselschade val van paard

Wanneer een paard letselschade veroorzaakt is de toedracht belangrijk. Het is makkelijker om schade vergoed te krijgen na een bijt- of trapincident dan na een val van het paard. Wanneer u van een paard bent gevallen is er meestal sprake van een percentage eigen schuld. U bent namelijk vrijwillig op het paard gaan zitten en krijgt hiervoor dus een percentage eigen schuld toegerekend.

Dit percentage eigen schuld hangt af van verschillende factoren, zoals de omstandigheden en de leeftijd en de ervaring van de ruiter. Het percentage eigen schuld wat toegerekend wordt is zelden hoger dan 50 %.

Ook bij een trap- of bijtincident kan er sprake zijn van een percentage eigen schuld. Dit is het geval wanneer uw gedragingen zodanig waren dat deze “deels” hebben bijgedragen aan het ongeval.

Zelf eigenaar van het paard

Wanneer u zelf eigenaar of gedeeltelijk eigenaar bent van het desbetreffende paard en letselschade oploopt, dan bent u zelf aansprakelijk voor uw eigen schade.

Ongeval met paard gehad?

Heeft uzelf of één van uw kinderen letselschade opgelopen door een paard en wilt u advies hierover? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op. Nadat wij de zaak met u doorgesproken hebben volgt een gratis en vrijblijvend advies.

Scroll naar boven