Immateriële schade

 

Immateriële schade is schade die verband houd met verdriet, smart of geestelijk gemis. Smartengeld dient immateriële schade te dekken.

Wanneer u bijvoorbeeld immateriële schade heeft door een verkeersongeval of bedrijfsongeval (arbeidsongeval) dan heeft u vaak recht op een schadevergoeding. Een belangrijk onderdeel van deze letselschade schadevergoeding is de immateriële schade.

Het is van groot belang dat de aansprakelijkheid van het ongeval helder is. Bij een verkeersongeval raden wij dan ook altijd aan om politie in te schakelen. Het politierapport kan later als bewijslast gelden. De vergoeding van immateriële schade hangt dus samen met de aansprakelijkheid.

Immateriële schade/smartengeld zelf regelen of laten regelen?

 Soms kiezen slachtoffers van letselschade er voor om de immateriële schade zelf te regelen bij de tegenpartij. In de praktijk is dit niet eenvoudig. De verzekeraar van de tegenpartij is er namelijk aan gelegen om een zo laag mogelijke immateriële schadevergoeding uit te keren. Voor het slachtoffer levert dit vaak veel onbegrip en onderkenning op.

Wij adviseren om een letselschadespecialist of letselschade advocaat in de arm te nemen. Deze specialisten op gebied van immateriële schade kennen alle ins en outs. In de praktijk blijkt dat schadevergoeding, incl. de immateriële schade, hoger uitvalt. Tegelijkertijd heeft u minder zorgen.

Hoe hoog is mijn immateriële schade?

 Om antwoord te geven op deze vraag zal de aard van het letsel zorgvuldig geanalyseerd moeten worden. De letselschadespecialist is de juiste persoon om daar antwoord op te geven.

Via Letselschade-Claim kunt u gratis rechtshulp krijgen bij immateriële schade. Onze letselschadespecialist zal u antwoorden geven op uw vragen en bijstaan in moeilijke tijden.

Scroll naar boven