AMSTERDAM – Het bedrijf Soft Drink International (SDI) moet een ex-onderhoudsmonteur zeseneenhalve ton schadevergoeding betalen omdat hij jarenlang werd blootgesteld aan giftige stoffen.
Hiermee heeft de man na een jarenlange juridische procedure een van de hoogste schadevergoedingen ooit in Nederland binnengesleept.
De monteur raakte veertien jaar geleden op 30-jarige leeftijd volledig arbeidsongeschikt. Hij werkte sinds 1991 bij de elektrotechnische dienst van SDI in Heerlen. Drie jaar later kreeg hij er een nieuwe taak bij: onderhoud en reparatie van inkjetapparaten, waarmee de houdbaarheidsdatum op frisdrankflessen werd gespoten. Hierbij werd hij blootgesteld aan de giftige inkt.
Spraakstoornis
Soms moest de monteur wel drie keer per dag aan de bak om de apparaten te repareren, waarbij hij telkens blootgesteld werd aan de zeer schadelijke vloeistof.
Tegelijk was het in de fabriekshal doorgaans 30 tot 35 graden Celsius. Afzuiging ontbrak, de man droeg geen masker en gebruikte pas na enige tijd latex handschoenen. De werkdruk was hoog: werkweken van 55 uur met uitschieters van 70 uur in het hoogseizoen. Vaak werkte hij op zaterdag en zondag.
Tijdens de werkzaamheden werd de monteur regelmatig onwel. In 1996 verbleef hij enige weken voor onderzoek in het ziekenhuis. Een jaar later meldde hij zich ziek en belandde in de wao als gevolg van een zogeheten ’dubbelzijdig piramidaal syndroom’: een ernstige aandoening van de hersens waardoor hij spastisch loopt en een spraakstoornis heeft.
De man, lid van vakbond FNV Bondgenoten, meldde zich in 2001 bij FNV Bureau Beroepsziekten. Na een jarenlang durende juridische strijd, besliste de kantonrechter in het voordeel van de man. Hij kreeg meer dan een half miljoen schadevergoeding voor verlies aan verdienvermogen, pensioenverlies en ruim een ton aan smartengeld.
Bron: Telegraaf.nl