Een letselschade advocaat is een advocaat gespecialiseerd in letselschade. Een groot deel van deze advocaten is aangesloten bij de vereniging van Letselschade Advocaten (LSA). Wanneer een letselschade advocaat aangesloten is bij de LSA, dan kan hij/zij zich tevens aansluiten bij de vereniging Advocaten voor Slachtoffers Personenschade (ASP). Deze advocaten hebben zich toegelegd op de wet- en regelgeving op het gebied van letselschade.
Ongeacht hoe uw letselschade is ontstaan, het kan een vervelende en soms zelfs blijvende impact hebben op uw leven. Echter, door de juiste stappen te nemen en hulp te zoeken van een letselschade advocaat of letselschadespecialist, kunt u de juiste schadevergoeding verkrijgen.
In feite, zijn letselschade advocaten gespecialiseerd in het beoordelen van letselschadeclaims en het bieden van de nodige ondersteuning en advies aan slachtoffers van letselschade. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat uw belangen worden behartigd en u de maximale schadevergoeding krijgt die u verdient.
Hoe kies ik de juiste letselschade advocaat?
Er zijn veel letselschade advocaten beschikbaar, maar het is belangrijk om de juiste advocaat te vinden die bij u past. Kies een letselschade advocaat die aangesloten is bij de vereniging van Letselschade Advocaten (LSA) of de vereniging Advocaten voor Slachtoffers Personenschade (ASP). Hierdoor weet u zeker dat u te maken heeft met een advocaat die de nodige ervaring en kennis heeft op het gebied van letselschade.
Hoe gaat een letselschade advocaat te werk?
Wanneer u een letselschade advocaat inschakelt, zal deze eerst de aansprakelijkheid van het opgelopen letsel proberen vast te stellen. Vervolgens zal er onderhandeld worden met de verzekeraar of de tegenpartij over een schadevergoeding. In veel gevallen wordt er een schikking getroffen, maar wanneer beide partijen het niet eens kunnen worden, is een stap naar de rechter een mogelijkheid.
Voorbeeld letselschadezaak
Een voorbeeld van een letselschadezaak is wanneer iemand door het verkeer betrokken raakt bij een ongeluk en letsel oploopt. Bijvoorbeeld, een automobilist die een verkeersongeval veroorzaakt en hierbij de andere bestuurder whiplashletsel toebrengt. Door de klachten is het slachtoffer wekenlang niet in staat om te werken en heeft veel medische klachten. De klachten zijn ongeval gerelateerd en vastgelegd bij zijn huisarts. De fysiotherapeut leidt het hersteltraject en na 10 weken is cliënt weer in staat op parttime te gaan werken. Na een 14 maanden is het slachtoffer nagenoeg klachtenvrij en kan weer volledig aan het werk. Het slachtoffer van het ongeval kan besluiten om met hulp van een letselschade advocaat een schadevergoeding te eisen.
De hoogte van de schadevergoeding is altijd afhankelijk van de aard en de ernst van het letsel, de duur van de genezing en de eventuele arbeidsongeschiktheid die hieruit voortvloeit. Het slachtoffer kan compensatie vragen voor verlies aan inkomen, medische kosten en vergoeding voor pijn en verdriet.
In het geval van het genoemde verkeersongeval, kon het slachtoffer bijvoorbeeld een schadevergoeding van €50.000 eisen. Dit bedrag kon worden opgebouwd uit vergoeding voor verlies aan inkomen, medische kosten en vergoeding voor pijn en verdriet.
Letselschadespecialist – Afhandeling zonder rechtsgang
Zonder tussenkomst van de rechter kan een letselschadespecialist schade verhalen op de tegenpartij. Een letselschadespecialist is een belangenbehartiger die ook schadevergoedingen voor letselschade slachtoffers realiseert. Hij/zij is niet beëdigd als een advocaat. De letselschadespecialist laat zich doorgaans adviseren door medisch adviseurs, rekenbureaus en arbeidsadviseurs.
Verschil tussen een letselschade advocaat en specialist
Een belangrijk verschil tussen een letselschadespecialist, die niet advocaat is, en een letselschade advocaat is de opleiding en ervaring. Een letselschade advocaat heeft een juridische opleiding gevolgd en is geregistreerd bij de Nederlandse Orde van Advocaten. Hierdoor beschikt een letselschade advocaat over een uitgebreide kennis van het recht en de procedures in de rechtszaal.
Echter, een letselschadespecialist die niet advocaat is, heeft niet deze juridische opleiding genoten en beschikt niet over een registratie bij de Nederlandse Orde van Advocaten. Dat wil op voorhand niet zeggen dat een advocaat altijd beter is dan een niet-advocaat. Er zijn uitstekende belangenbehartigers die hun werk fantastisch doen en buiten rechte hun cliënten vertegenwoordigen. Een letselschadespecialist is dus gericht op het begeleiden en claimen van een schadevergoeding buiten rechte, terwijl een letselschade advocaat ook bevoegd is voor het voeren van eventuele rechtszaken.
Schadevergoeding
Heeft u zelf een letselschade advocaat of letselschadespecialist nodig? Vul dan onderstaand mailformulier in en binnen 24 uur nemen wij contact op. Samen met u bespreken wij uw situatie. Na interne analyse met onze letselschadespecialist brengen wij een helder en kosteloos advies uit. Uw mogelijkheden m.b.t. het claimen van een schadevergoeding zullen we dan kenbaar maken.