Aanrijding voor stoplicht whiplash

Aanrijding voor stoplicht whiplash

Stel u bent slachtoffer geworden van een aanrijding voor stoplicht. U kwam het stoplicht tegemoet rijden terwijl het op groen stond. Vervolgens sprong het licht op oranje en u remde netjes af. Toen u bijna stilstond volgde een enorme klap. De impact die een aanrijding voor stoplicht met op uw lichaam kan hebben kan voor veel medische problemen zorgen. Het zogenaamde whiplash syndroom ontstaat vaak door een aanrijding van achteren. Maar hoe zit het in precies met de aansprakelijkheid bij een aanrijding voor stoplicht met whiplash?

Artikel 19 Reglement verkeersregels en verkeerstekens

De regels zijn als volgt: de bestuurder die van achter komt en zijn voorganger heeft aangereden is in beginsel altijd schuldig aan het verkeersongeval. Artikel 19 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens zegt dat een bestuurder in staat moet zijn om zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarop hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is. De verkeersregel die in dit geval wordt overtreden is dat er niet genoeg afstand tot de voorganger is gehouden. Vooral bij een oranje stoplicht is dit een risico. In bovenstaande casus waarbij een aanrijding voor stoplicht tot whiplash klachten kan leiden is de bestuurder die achterop rijdt dus aansprakelijk. Zijn/haar verzekeraar zal de letselschade moeten vergoeden. Meer over dit onderwerp op: schadevergoeding aanrijding van achteren

Uitzondering aansprakelijkheid aanrijding voor stoplicht

Het kan gebeuren dat een deel van de schuld bij de voorop rijdende bestuurder wordt ligt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de voorste bestuurder abrupt heeft geremd voor het oranje stoplicht, terwijl de achterligger er redelijkerwijs vanuit had kunnen gaan dat zijn voorganger wel door zou rijden. Dit is echter moeilijk te bewijzen dus de achterop rijdende partij zal wel getuigen in de arm moeten hebben bij gebrek aan camerabeelden.

In algemeenheid geldt dat het raadzaam is om contactgegevens uit te wisselen met eventueel aanwezige getuigen. Indien de politie ter plaatse komt zullen zij ook eventuele getuigenverklaringen opnemen.

Whiplash door aanrijding voor stoplicht

De meest voorkomende klacht bij een dergelijke kop-staartbotsing is een whiplash, onder medici ook wel een cervicaal acceleratie-deceleratie letsel genoemd. Eén ding is zeker: de impact van whiplash/nekletsel na een aanrijding van achter is enorm. Het slachtoffer voelt zich ellendig terwijl er voor buitenstaanders eigenlijk niets te zien is. Ook is een whiplash op ziekenhuisfoto’s vaak niet te zien. De onzichtbaarheid van hevige klachten zorgt voor veel onbegrip en onderschatting van andere mensen. Dat kan vervolgens leiden tot mentale problemen inclusief depressies.

Schadevergoeding aanrijding voor stoplicht

U wilt schadevergoeding aanrijding voor stoplicht met whiplash klachten aanvragen? Een whiplash is vaak lastiger te bewijzen dan zichtbaar letsel en daarom is het verstandig om een letselschade jurist in te schakelen. Deze specialist op gebied van aansprakelijkheid bij letselschade ondersteunt u bij het claimen van schadevergoeding en smartengeld. Hij zal u daarbij adviseren op welke wijze uw dossier goed onderbouwd kan worden. Alle schade moet namelijk vergoed kunnen worden aan de hand van bewijslast. Letselschade-Claim heeft veel ervaring met mensen die een whiplash of andere soorten letselschade hebben opgelopen. Voor gratis en vrijblijvend advies kunt u onderstaand formulier invullen. Wij nemen dan binnen 24 uur contact met u op.

Scroll naar boven