Aanrijding zebrapad

Wanneer u op het zebrapad als voetganger wordt aangereden staat u altijd in uw recht. Het feit dat voetgangers voorrang hebben op het zebrapad wil helaas niet zeggen dat automobilisten altijd stoppen. Door te hard rijden of afgeleid zijn wil een automobilist een voetganger nogal eens over het hoofd zien. Hiermee overtreedt de bestuurder art. 49 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, lid 2: ‘Bestuurders moeten voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, die op een voetgangersoversteekplaats oversteken of kennelijk op het punt staan zulks te doen, voor laten gaan.’ Dit geldt overigens niet wanneer een voertuig deel uit maakt van een militaire colonne of een uitvaartstoet.

Zwakke verkeersdeelnemers

Aangereden zebrapad letselschadeVoetgangers zijn door de wet extra beschermd als zijnde zwakke verkeersdeelnemers. In alle gevallen moet het motorvoertuig minstens vijftig procent van de schade betalen. Op het zebrapad hoort u veilig over te kunnen steken. Er zijn zebrapaden met verkeerslichten. U dient de verkeerslichten natuurlijk te respecteren. Als u toch een rood licht negeert volgt het volgende. Er is dan sprake van eigen schuld. Desondanks dient de automobilist/diens verzekeraar vijftig procent van de schade te betalen. Als voetganger bent u namelijk een beschermde verkeersdeelnemer. Dat geldt overigens ook voor fietsers. Wanneer e zelf geen verkeersovertreding heeft begaan, dan zal de automobilist uiteraard alle schade moeten vergoeden.

Waarborgfonds Motorverkeer

Wanneer u bent aangereden op het zebrapad door een automobilist die zich niet bekend maakt en doorrijdt kunt u toch aanspraak maken op schadevergoeding. U kunt uw letselschade/schade dan verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. U dient dan wel getuigen en/of een politierapport te hebben waaruit blijkt dat een motorvoertuig het ongeval heeft veroorzaakt. Ook wanneer blijkt dat een aansprakelijke partij niet verzekerd is kunt u uw schade vergoed krijgen middels het waarborgfonds Motorverkeer. Via het Waarborgfonds krijgt u dan uw letselschade vergoed, minus een aftrek van €250,- eigen risico.

Letselschade specialist inschakelen

Als u bent aangereden op het zebrapad is het altijd verstandig om een letselschade specialist in te schakelen. Hij/zij kan de schade voor u verhalen en een voorschot voor u regelen zodat u niet in de financiële problemen beland.

Als u het onderstaande contactformulier invult neemt één van onze letselschadespecialisten contact met u op. Binnen 24 uur kunt u uw zaak geheel vrijblijvend bespreken.

Scroll naar boven