Indien een persoon (kind of volwassene) middels een onrechtmatige daad letsel bij u of uw kind heeft veroorzaakt is hij/zij aansprakelijk voor de schade. Wij kunnen uw schade dan verhalen. Maar hoe zit het precies als een kind de veroorzaker is van de schade.. Wanneer is een ouder aansprakelijk? Wanneer is het kind zelf aansprakelijk voor veroorzaakte letselschade?
Letselschade door kinderen t/m 13 jaar
Voor kinderen tot hun 14e levensjaar geldt dat ouders aansprakelijk zijn wanneer hun kind schade (en daarmee ook letselschade) heeft veroorzaakt. Deze risicoaansprakelijkheid geldt enkel wanneer het kind een onrechtmatige daad heeft gedaan. Stel een kind van 12 vindt het grappig om zeepsop op de stoep te spuiten en een voetganger glijdt uit. De schade die de gebeurtenis veroorzaakt komt dan voor rekening van de ouders van het kind. Het gaat om alle gevolgschade, dus bijvoorbeeld ook de kosten voor medische verzorging, juridische ondersteuning en inkomensschade.
Letselschade door kinderen van 14 en 15 jaar
Voor letselschade veroorzaakt door kinderen uit deze leeftijdscategorie geldt het volgende. Ouders zijn in beginsel ook aansprakelijk voor alle veroorzaakte schade en gevolgschade. Wel dient er een kanttekening gemaakt te worden. In geval ouders er alles aan hebben gedaan om de onrechtmatige daad te voorkomen kunnen ouders niet aansprakelijkheid gehouden worden. In dat geval is het kind zelf aansprakelijk. Ook wanneer de schadeveroorzakende gebeurtenis buiten het zicht van de ouders heeft plaatsgevonden zijn de ouders niet aansprakelijk. Indien ouders niet in de buurt zijn van het kind wanneer hij/zij een onrechtmatige daad uitvoert hebben zij ook geen aansprakelijkheid. Het kind is dan zelf aansprakelijk.
Letselschade door kinderen vanaf 16 jaar
Vanaf het 16e levensjaar zijn kinderen in beginsel zelf volledig aansprakelijk voor veroorzaakte schade. Wel hebben ouders een verantwoordelijk te nemen voor kinderen. Indien een kind onrechtmatig handelt en ouders zijn daarvan op de hoogte dan zijn ouders alsnog aansprakelijk voor veroorzaakte letselschade. Een voorbeeld. Zoonlief van 17 maakt regelmatig gebruik van de motor van zijn vader, zonder dat hij een motorrijbewijs heeft. Op een dag veroorzaakt hij een aanrijding met een fietser die daardoor lelijk ten val komt. In deze situatie waren de ouders op de hoogte van het onrechtmatig handelen en hadden de ouder ervoor moeten zorgen dat zoonlief geen gebruik kon maken van de motor. De ouders zijn dan dus aansprakelijk voor het ongeval en eventuele letselschade.
Kinderen zijn nogal eens onstuimig en een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede aansprakelijkheidsverzekering voor kinderen kan uitkomst bieden. Zit u zelf in een situatie waarbij u of uw kind letselschade heeft opgelopen door toedoen van een ander, dan heeft u recht op schadevergoeding. Neem gerust even contact met ons op voor advies. Indien u besluit uw dossier door ons te laten behandelen kan dat zonder juridische kosten.
Fout: Contact formulier niet gevonden.