Wanneer u gebeten bent door een hond, is de eigenaar van de hond verantwoordelijk. Deze eigenaar kan dus ook aansprakelijk worden gesteld voor de schade die is ontstaan door de beet. Het gaat dan niet alleen om materiële schade zoals een kapotte jas of broek, maar ook om letselschade. Onder de letselschade valt de hondenbeet, maar ook mogelijk letsel wat hieruit voortvloeit zoals een eventuele infectie of psychische schade.
Wat moet u doen wanneer u gebeten bent door een hond?
Noteer altijd naam en adres van de eigenaar van de hond. Deze is altijd aansprakelijk. Het doet er niet toe of de hond los liep of aangelijnd was. De eigenaar is verantwoordelijk.
Bezoek zo snel mogelijk een arts, ook bij kleine wondjes. De bek van een hond zit vol bacteriën, dus de kans op een infectie is groot. Spoel in de tussentijd de wond goed schoon met lauw water.
Onkosten die kunnen ontstaan na een hondenbeet
Wanneer u gebeten bent door een hond moet u altijd naar de huisarts. Wanneer het langer dan tien jaar is geleden dat u een tetanusinjectie heeft gehad, heeft u een nieuwe vaccinatie nodig. Meestal krijgt u dan naast de tetanusinjectie ook een injectie met antistoffen tegen de tetanusbacterie. Dit omdat de tetanusinjectie niet meteen werkt.
Waarschijnlijk zal de wond zelf ook behandeld moeten worden. In het minst erge geval volstaat een verbandje, maar soms is de wond groot en kan een lelijk litteken ontstaan, temeer omdat deze wonden vaak niet gehecht worden. Dit omdat na hechten de kans op ontstekingen groter wordt. In ieder geval zal u verbandmiddelen moeten kopen. Het verband moet geregeld verschoond worden om infectie te voorkomen. Bij grotere wonden zal het verband de eerste dag zelfs ieder uur verschoond moeten worden.
Het is ook nog van belang waar de beet zit. Een blijvend litteken op een knie is niet heel vervelend, maar wanneer u in uw gezicht bent gebeten of wanneer het litteken heel lelijk geneest, wilt u hier waarschijnlijk aan geholpen worden. Dan zal er misschien plastisch chirurgie aan te pas moeten komen. Vooral kinderen worden vaak in hun gezicht gebeten. Dan zal plastisch chirurgie vrijwel altijd noodzakelijk zijn.
Psychische schade
Een hondenbeet kan veel psychische impact hebben Hoe voelt u zich na de beet? Durft u nog langs een loslopende hond te lopen of gaat u voortaan een straatje om wanneer u een hond tegen komt? Ook deze psychische schade valt onder de letselschade die u heeft opgelopen.
Na de hondenbeet
Ga direct terug naar de arts wanneer u last krijgt van opgezwollen lymfeklieren. Het is dan mogelijk dat u besmet bent met de kattenkrabziekte. Dit komt in sommige gevallen voor na een hondenbeet. Voor hondsdolheid (rabiës) zijn veel honden gevaccineerd. De ziekte komt in Nederland zelden voor, dus de kans dat u gebeten bent door een hondsdolle hond is klein. Het is bij gezwollen lymfeklieren ook verstandig om even contact op te nemen met de eigenaar van de hond. Is de hond ziek geworden of was deze ziek kort voor de beet? Als dit het geval is, of is geweest, kunt u mogelijk met dezelfde ziekte besmet zijn.
Bent u gebeten door een hond en wilt u de schade verhalen?
Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact met ons op via onderstaand contactformulier. Wij bellen u binnen 24 uur terug en spreken de zaak met u door, waarna we u van advies voorzien. Daarna nemen wij de zaak desgewenst voor u in behandeling.