Een scooterbestuurder is relatief onbeschermd, maar valt volgens de wegenverkeerswet niet onder de ‘zwakke’ verkeersdeelnemers. Dit ondanks dat de kans op letselschade bij een scooterbestuurder vele malen groter is dan bij een automobilist. Maar hoe zit het dan met een schadevergoeding voor een aanrijding met de scooter?
Aansprakelijkheid aanrijding scooter
Degene die aansprakelijk is, moet de schadevergoeding betalen en in het geval van een scooter gaat het hier om de volgende vragen:
wie is er schuldig aan het ongeval
is de tegenpartij een gemotoriseerd voertuig of een kwetsbare verkeersdeelnemer zoals een fietser of een voetganger?
Aanrijding scooter met gemotoriseerd voertuig
Wanneer de tegenpartij een gemotoriseerd voertuig is, draait het vooral om de vraag: wie is de schuldige partij? Deze draait voor de kosten op. Soms is er sprake van onduidelijkheid, bijvoorbeeld wanneer er aan beide kanten fouten zijn gemaakt. De rechter bepaalt dan hoeveel procent van de schade vergoed wordt.
Aanrijding scooter met fietser of voetganger
Fietser en voetganger worden gezien als zwakkere, kwetsbare verkeersdeelnemers en genieten dan ook extra bescherming. Wanneer er een fietser of voetganger bij het ongeval is betrokken, zal de scooterbestuurder minimaal de helft van de schade moeten betalen. Dit is dus ook het geval wanneer het ongeluk te wijten is aan een ongelukkige verkeersmanoeuvre van de fietser of voetganger.
Kinderen
Wanneer de voetganger of fietser die wordt aangereden een kind was, dan is de scooterbestuurder vrijwel altijd volledig aansprakelijk. Kinderen kunnen verkeerssituaties nog niet goed inschatten en zijn daarom extra beschermd. Kijk dus altijd goed uit bij het passeren van spelende kinderen.
Schuldige partij is doorgereden
Het gebeurt een enkele keer dat de schuldige partij na het veroorzaken van een ongeval doorrijdt of onverzekerd is. In dat geval kunt u als slachtoffer een beroep doen op het waarborgfonds motorverkeer. Het is dan wel noodzakelijk om minimaal één getuige verklaring te kunnen overleggen.
Juridisch hulp scooterongeval
Heeft u een ongeval gekregen met een scooter en is er sprake van een aansprakelijke tegenpartij? Stel deze dan altijd schriftelijk aansprakelijk voor het ongeval. Wij van Letselschade-Claim helpen u hier graag bij. Heeft u vragen over het claimen van uw letselschade of de schuldvraag? U kunt dan gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen via onderstaand contactformulier. Onze letselschade specialisten nemen dan binnen 24 uur contact met u op en spreken de zaak met u door.