Hoe vraag ik schadevergoeding aan na een auto-ongeluk?
Wanneer u lichamelijke of geestelijke klachten overhoudt aan een auto-ongeluk, is het verstandig om zo snel mogelijk een letselschade advocaat of een letselschade specialist in te schakelen. Het is niet altijd even eenvoudig om de letselschade vergoed te krijgen.
De advocaat of letselschade behandelaar van de tegenpartij zal altijd proberen om het uit te keren bedrag zo laag mogelijk te houden. Bovendien kan de aanvraag voor letselschadevergoeding pas goed beoordeeld worden wanneer het letsel volledig is hersteld of wanneer u bent uitbehandeld omdat verder herstel niet meer mogelijk is. Kies dus voor een letselschadespecialist. Deze specialisten nemen u uw zorgen omtrent de schadevergoeding graag uit handen.
Wanneer kunt u schadevergoeding aanvragen?
U kunt schadevergoeding aanvragen wanneer er sprake is van een schuldige tegenpartij. Ook wanneer u fietser of voetganger bent, kunt u schadevergoeding vragen, zelfs wanneer het niet helemaal duidelijk is waar de schuld lag. Voetgangers en fietsers genieten een beschermde positie en in geval van een ongeluk, ligt de aansprakelijkheid in de meeste gevallen bij de automobilist.
Waarvoor kunt u schadevergoeding aanvragen?
Natuurlijk kunt u schadevergoeding aanvragen voor de materiële schade. Dat wil zeggen de schade aan de auto, brommer of fiets en schade aan kleding of de beschadigde mobiele telefoon.
Wanneer u lichamelijke schade oploopt krijgt u alle medische kosten vergoed, maar ook eventuele noodzakelijke huishoudelijke hulp, aanpassingen die nodig zijn bij blijvend letsel en inkomstenderving.
Wanneer heeft u recht op smartengeld?
Wanneer u kunt bewijzen dat de tegenpartij verantwoordelijk was voor het ongeluk, heeft u recht op smartengeld. U moet dan wel bewijsstukken kunnen overleggen, die aantonen dat de tegenpartij een fout heeft gemaakt. Dit kunnen getuigen zijn, maar ook het proces-verbaal van de politie kan dienen als bewijsstuk. Verder moet u aannemelijk kunnen maken dat het ongeval verantwoordelijk is voor geweest voor pijn of verminderde levensvreugde.
De hoogte van het smartengeld wordt bepaald door de ernst van het letsel, de duur van het herstel en de evt. blijvende schade zoals littekens of lichamelijke beperkingen. Ook de mate van schuld van de veroorzaker kan de hoogte van het smartengeld beïnvloeden.