Schadevergoeding bedrijfsongeval

Wanneer u slachtoffer bent geworden van een bedrijfsongeval, heeft u onder bepaalde voorwaarden recht op schadevergoeding. De werkgever moet namelijk aansprakelijk zijn voor het letsel wat u heeft opgelopen en dat is wanneer de werkgever onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om het bedrijfsongeval te voorkomen.

Bewijslast werkgever

Uw werkgever moet bewijzen dat hij voldoende zorg heeft besteed aan de veiligheid van zijn werknemers en hij hierbij zijn zorgplicht ten opzichte van u is nagekomen. De schade mag in geen geval veroorzaakt zijn door uw eigen onoplettendheid of roekeloos gedrag.  De werkgever moet in dat geval aantonen dat het ongeval uw eigen schuld was. De zorgplicht is een zeer strenge plicht, daarom is de werkgever in vrijwel alle gevallen verantwoordelijk.

Vragen die u zichzelf kunt stellen zijn:

  • Heeft u voldoende instructie gehad om uw werk veilig uit te kunnen voeren?
  • Is er ook op toegezien dat u de veiligheidsmaatregelen toepaste?
  • Zijn de machines goed onderhouden?
  • Zijn de bewegende delen goed afgeschermd met veiligheidskappen?
  • Was er sprake van een te hoge werkdruk?
  • Waren er collega’s aanwezig die u om een verklaring kunt vragen?

De meeste arbeidsongevallen gebeuren door een uitglijder en het vaakst in de horeca. Een serveerster of kok glijdt uit en loopt brandwonden op van de hete koffie of soep die zij/hij over zich heen krijgt.

Arbeidsinspectie

Bij ernstige bedrijfsongevallen is uw werkgever verplicht om de Arbeidsinspectie in te schakelen. Ga altijd na of dit ook daadwerkelijk gebeurd is. Wanneer dit niet is gebeurd, kunt u als werknemer het ongeval melden bij de Arbeidsinspectie. De inspectie stelt na aanmelding altijd een onderzoek in naar het ongeval en hiervan wordt een proces-verbaal opgemaakt. Dit proces-verbaal kan een belangrijk bewijsstuk zijn tijdens de verdere afhandeling van de zaak.

Beroepsziekten

  • Versleten knieën voor een stratenmaker
  • Lasogen voor een lasser
  • Een besmettelijke ziekte bij een arts of verpleegkundige
  • Kantoorpersoneel met een muisarm
  • Een bakker met bakkersastma.

Bij een beroepsziekte wordt het lastiger om te bewijzen dat uw ziek zijn werk gerelateerd is. Misschien komen bepaalde klachten ook wel in uw familie voor of heeft u naast uw werk bezigheden die dezelfde klachten kunnen geven. Denk hierbij aan een secretaresse die thuis ook veel achter de computer zit en een muisarm heeft. Bij een beroepsziekte ligt de bewijslast bij u en kan een letselschade specialist u adviseren over de haalbaarheid van de zaak.

Advies nodig?

Wilt u graag advies of meer informatie van een ervaren letselschade specialist op het gebied van bedrijfsongevallen? Vul dan onderstaand formulier in. U wordt binnen 24 uur teruggebeld door één van onze medewerkers die de zaak met u doorneemt. Hierna krijgt u kosteloos en vrijblijvend advies op maat. Desgewenst kunnen wij daarna de zaak voor u in behandeling nemen.

Schadevergoeding bedrijfsongeval
Scroll naar boven