Als u na een ongeval met letselschade een schadevergoeding of smartengeld krijgt toegewezen door de rechter, of u heeft een schikking getroffen met de tegenpartij, dan kan de gemeente dit in sommige gevallen de schadevergoeding in mindering brengen op uw uitkering. Dit gebeurt in veel gevallen wanneer een deel van de schadevergoeding of het smartengeld is bedoeld voor levensonderhoud.
Het bedrag dat aan u toegewezen is wordt niet automatisch losgelaten. De gemeente kan te allen tijde, het aan u toegekeerde bedrag in mindering brengen op uw WWB-uitkering.
Buiten het feit dat de gemeente het aan u toegekeerde geld op uw WWB-uitkering in mindering brengt, als het bedrag bedoelt is om tegemoet te komen in het levensonderhoud kan een gemeente ook andere redenen hebben om het uitgekeerde bedrag op uw WWB-uitkering in mindering te brengen.
De redenen kunnen zeer divers zijn en iedere gemeente hanteert deze regeling naar eigen opvatting. Wettelijk en landelijk gezien zijn er geen bepalingen die een eenduidig beleid van gemeentes afdwingen.
Met het uitkeerde schadebedrag gaan beleggen of het op een spaarrekening zetten als u een WWB-uitkering heeft?
Stel u ontvangt een schadevergoeding en de gemeente beslist dat zij de schadevergoeding niet in mindering gaan brengen op uw WWB-uitkering. En u zet het schadebedrag op een spaarbank of u belegt het in aandelen. Dan mag een gemeente wettelijk gezien de rente die u krijgt op het schadebedrag dat u op de spaarrekening heeft staan, of de opbrengst van uw beleggingen inhouden op uw uitkering.
Het is raadzaam om bij de gemeente die uw uitkering verstrekt te informeren hoe zij dit hebben geregeld. Ook al omdat u vanaf januari 2013 een boete van 150% kunt krijgen bovenop het rentebedrag dat op uw uitkering wordt ingehouden, indien u de ontvangen schadevergoeding niet heeft opgegeven.