Defensie heeft naast het CARC-verhaal (chroomhoudende kankerverwekkende verf) nog een hoofdpijndossier in de kast liggen, namelijk het HAWK-radarsysteem. De duizenden militairen die werkten met de HAWK-radarsystemen werden niet op de hoogte gesteld van de gevaren, maar Belgisch onderzoek heeft aangetoond dat militairen die gewerkt hebben met HAWK-radarsystemen vaker dan gemiddeld overlijden aan leukemie en lymfeklierkanker.
Gevaren HAWK-radarsysteem
Het HAWK-radarsysteem werkt met elektromagnetische golven met een frequentie liggende tussen de 1 en de 10 GHz. Door de NAVO werd de maximale blootstelling aan straling vastgezet op 112V/m bij 1 GHz en 196V/m bij 10 GHz, gedurende 6 minuten blootstelling. Verder is er ook sprake van ionische straling, wat vrijkomt bij het opwekken van radarsignalen op korte afstand. Ionische straling (röntgenstraling) kan DNA-schade veroorzaken en dus kanker. De kans is aanwezig dat deze doses bij sommige militairen ruimschoots zijn overschreden, zeker wanneer deze militairen onder de radar technici vielen. Dit zijn de operators, ingenieurs, transmissie specialisten en raketwerpers.
Letselschade door radarsystemen
Duitsland heeft inmiddels aansprakelijkheid voor stralingsschade erkent, in België wordt hier nader onderzoek naar gedaan en wat gebeurd er in Nederland? Ook hier is de kans groot dat de veiligheidsmaatregelen bij het werken met het HAWK-radarsysteem niet afdoende waren en dat de militaire aan te hoge doses straling zijn blootgesteld. Volgens Nederland is dit niet meer na te gaan omdat de exacte gegevens ontbreken, maar dit ontslaat defensie niet van zijn verantwoordelijkheid. De HAWK-systemen werden in Nederland gebruikt van 1963 tot 1994 en er loopt inmiddels een rechtszaak, aangespannen door een oud-officier van luchtmachtbasis De Peel. Bij deze oud-officier is drie jaar geleden een hersentumor vastgesteld en hij heeft veelvuldig blootgestaan aan straling van het HAWK-systeem.
Heeft u letselschade opgelopen door het werken met radarsystemen, schakel dan een letselschade specialist in. Uw gezondheid is hierdoor ernstig geschaad en dat kan nooit meer ongedaan gemaakt worden. Een letselschade specialist kan u bijstaan, zodat u in ieder geval kans maakt een financiële vergoeding te krijgen.