Verkeersongeval door gladheid

Bij een ongeval door gladheid is het grootste probleem vaak de aansprakelijke partij vast te stellen. Is dit degene die in de slip ging of is dit de wegbeheerder?  Is er bijvoorbeeld wel gestrooid volgens het strooiplan of is de wegbeheerder hierin in gebreke gebleven. Lag er iets op de weg zoals bijvoorbeeld olie na een eerder auto-ongeval, of grote hoeveelheden modder van een tractor waardoor de glijpartij is ontstaan. Wie is er dan aansprakelijk?

Aangereden door een auto in de slip

Hoe claimt u schadevergoeding bij een auto-ongeluk? Wanneer u aangereden wordt door een andere auto ten gevolge van gladheid, dan is in de eerste instantie de andere automobilist aansprakelijk, ook al had deze niets kunnen doen om het ongeval te voorkomen. U stelt deze automobilist dus aansprakelijk voor de geleden schade. Het is aan deze automobilist om in verweer te gaan en de wegbeheerder aansprakelijk te stellen, wanneer er sprake is van te kort schieten van de zorgplicht.

Eenzijdig ongeval door gladheid

Door gladheid gebeuren ook veel eenzijdige ongevallen. Deze zijn niet altijd te voorkomen, ook niet door uw rijstijl en snelheid aan te passen aan de weeromstandigheden. Auto’s die van de weg af geraken of tegen een boom rijden, maar ook valpartijen door voetgangers en fietser ten gevolge van een glad wegdek zijn ongevallen die kunnen voorkomen. Wanneer de wegbeheerder niets te verwijten valt kunt u in geval van letselschade een beroep doen op uw ongevallen inzittenden verzekering (OIV) of Schadeverzekering Inzittenden (SVI).

Bewijzen dat de wegbeheerder in gebreke is gebleven

Het is niet zo eenvoudig om te bewijzen dat de wegbeheerder in gebreke is gebleven. De bewijslast ligt in deze bij de automobilist.

Vragen die hierbij aan de orde zijn:

  • Had de wegbeheerder op de hoogte kunnen zijn van het gebrek en kunnen waarschuwen of maatregelen kunnen nemen?
  • Heeft de wegbeheerder een goed strooibeleid gevoerd of is hij hierbij in gebreke gebleven?

Letselschade specialist na ongeval nodig?

Wanneer u zelf te maken heeft met letselschade door gladheid en behoefte heeft aan een gesprek met een letselschadespecialist, kunt u onderstaand formulier invullen en wij nemen dan zo snel mogelijk  (binnen 24 uur) contact met u op. Gratis en vrijblijvend nemen wij tijdens dit eerste gesprek de zaak met u door en geven we u advies. U bepaalt daarna zelf of wij verder nog iets voor u kunnen betekenen.

Scroll naar boven