De veiligheid in het verkeer verandert door het veranderde straatbeeld. Er zijn steeds meer auto’s die uitgerust zijn met systemen om de automobilist te ondersteunen tijdens het rijden. Steeds meer wordt geautomatiseerd richting de zelfrijdende auto. Dit brengt ook bepaalde risico’s met zich mee, vooral in deze overgangsfase.
Risico’s zelfrijdende auto
Een zelfrijdende auto zal uiteindelijk autonoom aan het verkeer kunnen deelnemen. Op dit moment bevinden we ons nog in een tussengangfase waarin ‘gewone’ auto’s naast deels en uiteindelijk volledig geautomatiseerde auto’s samen de rijbaan delen. Daarnaast bevinden zich in het verkeer ook nog fietsers en voetgangers die onberekenbaar gedrag kunnen vertonen. Het is nog niet duidelijk wat er juridisch gaat veranderen. Waarschijnlijk zal de verzekeraar van de zelfrijdende auto in de meeste gevallen voor de schade opdraaien die door zijn auto is veroorzaakt, ondanks dat hij in feite een gebruiker in plaats van een bestuurder is. In sommige gevallen, waarin de fout duidelijk bij de auto zelf ligt, is het mogelijk dat de fabrikant aansprakelijk wordt gesteld.
Daarnaast weten hulpdiensten in deze aanloopfase niet goed hoe om te gaan met een zelfrijdende auto zoals bleek bij een ongeval wat in september 2016 plaatsvond. Bij dat ongeval durfde de brandweer niet in te grijpen uit angst dat de Tesla onder hoogspanning stond. Hierna werd een onderzoeker van de autofabrikant naar het ongeval toegestuurd om hulp te bieden.
Interactie & verkeersveiligheid
De communicatie tussen automobilisten en fietsers en voetgangers verloopt grotendeels via oogcontact. Door oogcontract te maken met de bestuurder, kan de kwetsbare verkeersdeelnemer checken of hij of zij is gezien en hierop anticiperen. Maar hoe werkt dit wanneer de fietser of voetganger te maken heeft met een zelfrijdende auto? In dat geval zegt oogcontact niet veel, de zelfrijdende auto zal hier niet op reageren, terwijl vooral in de aanloopfase de kwetsbare verkeersdeelnemer hier wel op zal rekenen. Met alle risico’s van dien.
Kosteloos advies nodig?
Vul onderstaand mailformulier in en binnen 24 uur nemen wij contact op. Samen met u bespreken wij uw situatie. Na interne analyse met onze letselschadespecialist brengen wij een helder en kosteloos advies uit. Uw mogelijkheden m.b.t. het claimen van een schadevergoeding zullen we dan kenbaar maken.