Aanrijding op een kruising

Aanrijding op een kruising

Aanrijdingen op kruisingen komen vaak voor en de schuldvraag hierbij wordt bepaald door de verkeersregels ter plaatse. Is er sprake van een gelijkwaardige kruising of zijn er verkeersborden, haaientanden, stoplichten of andere markeringen op de weg te vinden?

Aanrijding op gelijkwaardige kruising

Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen:

1. Een onverharde weg kruist een verharde weg, de verkeersdeelnemer op de verharde weg heeft dan voorrang.

2. Een tram heeft altijd voorrang. Evenals politie, brandweerauto’s en ambulances met zwaailicht en sirene.

3. Een colonne (militairen, begrafenisstoet) dient u wanneer deze zich eenmaal op de kruising bevindt altijd in zijn geheel laten passeren. Dit geldt ook wanneer een colonne van links komt.

Verkeerstekens

Wanneer er verkeerstekens aanwezig zijn, dient u de aanwijzingen van deze verkeerstekens opvolgen. Haaientanden hebben dezelfde betekenis als een stopbord of een rood verkeerslicht. U dient voor de haaientanden te stoppen.

Wanneer is er een aansprakelijke tegenpartij

Wanneer er sprake is van letselschade, raden wij aan om altijd de politie te waarschuwen. Laat u niet verleiden tot het onderling regelen van de schade.

Vul een schadeformulier in, maak zoveel mogelijk foto’s van de situatie en noteer naam, adres en contactgegevens van eventuele getuigen.

Na het ongeval kunt u het beste contact opnemen met een letselschade specialist. Hij/zij spreekt de zaak met u door en stelt indien afgesproken de tegenpartij aansprakelijk. Vervolgens is het wachten op de reactie/ erkenning van aansprakelijkheid door de verzekeraar van de tegenpartij.  Na erkenning van aansprakelijkheid kan een voorschot op de later vast te stellen schadevergoeding worden aangevraagd.

Advies nodig?

Wij van Letselschade-Claim werken voor slachtoffers van letselschade door heel Nederland. Wanneer u letselschade heeft opgelopen en advies nodig heeft, kunt u onderstaand formulier invullen. Wij nemen dan binnen 24 uur contact met u op om de zaak met u door te spreken. Onze juridische hulp is normaliter geheel kosteloos voor onze cliënten.

Scroll naar boven