Bij een aanrijding van achteren is de bestuurder van de achterliggende auto bijna altijd schuldig, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.
Artikel 19 van het Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels luidt: ‘De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.’
Wat zijn de uitzonderingen?
De achterliggende bestuurder is niet schuldig wanneer:
- De voorliggende auto hem afsnijdt tijdens een inhaalmanoeuvre
- De voorste auto plotseling remt zonder dat hier een verkeersaanleiding voor is
- De voorste auto plotseling remt voor een overstekend klein dier, zoals een egel, kat of eend.
Kop-staart botsingen
Op een snelweg vinden de meeste aanrijdingen van achteren plaats in de file. Dit zijn dan de zogenaamde kop-staartbotsingen. Deze botsingen kunnen forse nekklachten/whiplash klachten veroorzaken. In sommige gevallen blijven er restklachten aanwezig.
Veiligheid voor alles
Een aanrijding op de snelweg met alleen blikschade? Rijd dan samen naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats of tankstation. Wanneer de auto’s niet verplaatst kunnen worden, plaats dan altijd een gevarendriehoek. Het overige verkeer wordt dan geattendeerd op de gevaarlijke situatie. Een gevarendriehoek plaats u ongeveer 100 meter voor een stilstaande voertuig. Overige weggebruikers hebben dan voldoende tijd om te anticiperen op de verkeerssituatie.
Letselschadespecialist inschakelen
U kunt met ons contact opnemen via onderstaand mailformulier. Binnen 24 uur neemt een ervaren letselschade adviseur contact met u op. U kunt uw situatie dan rustig bespreken en uw vragen stellen. Vervolgens zullen wij kijken naar de mogelijkheden die u heeft om schadevergoeding te realiseren. Onze dienstverlening is volledig kosteloos voor u. Ook wanneer u vervolgens besluit om uw schade door ons te laten claimen heeft u geen kosten.
Fout: Contact formulier niet gevonden.