Kosten revalidatie

Een whiplash wordt veroorzaakt door een plotselinge beweging van uw hoofd van achteren naar voren, waarbij de spieren en banden in uw nek het flink te voorduren krijgen. Deze overbelasting is vaak niet objectief medisch aantoonbaar, maar kan wel flinke klachten geven.

Ieder jaar melden 15.000 tot 30.000 mensen zich bij de huisarts met een whiplash. Dit zijn vaker vrouwen dan mannen en meestal is een auto-ongeval de oorzaak.

Whiplashklachten na een auto-ongeval komen vaker voor wanneer:

  • de hoofsteun niet goed staat afgesteld

  • er sprake is van een aanrijding van achteren

  • de auto wat kleiner is, het zogenaamde tweede wagentje.

Wat kunt u het beste doen?

Met whiplashklachten gaat u allereerst naar de huisarts. Verder is het belangrijk om te blijven bewegen. Wanneer u minder gaat bewegen, worden de spieren en banden in uw nek slapper en dit is niet bevorderlijk voor uw herstel. Wanneer dit bewegen pijn doet, kunt u (in overleg met de huisarts) pijnstilling nemen. Pijnstilling (bijvoorbeeld Paracetamol) voor het slapen gaan kan u helpen beter te slapen.

Bij het bewegen van de nek moet u niets forceren. Beweeg uw nek meerdere malen per dag (om het uur) alle kanten op tot het punt dat u pijn voelt. Dit wordt gedoseerd bewegen genoemd en zorgt ervoor dat de spieren niet verslappen, zonder dat er sprake is van overbelasting door forceren. Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten. Na 15 tot 20 minuten is het verstandig om van houding te veranderen.

De kosten revalidatie

Wanneer u whiplashklachten heeft, wordt u meestal doorverwezen naar de fysiotherapeut. Hoeveel zittingen bij de fysiotherapeut vergoed worden, is afhankelijk van uw verzekering. De behandelingen kosten gemiddeld tussen den €28,- en €40,- per zitting. Het aantal behandelingen wat u moet ondergaan is afhankelijk van uw klachten.

Naast behandeling door de fysiotherapeut is soms ook behandeling noodzakelijk van een neuroloog. Dit is het geval wanneer er sprake is van chronische vermoeidheid, geprikkeldheid en klachten in de armen zoals pijn, verminderde spierklacht en tintelingen. Dit komt meestal door afknellingen in de zenuwen. Normaliter worden deze consulten door uw verzekering vergoed.

Wanneer u ruim een maand na het ongeluk nog steeds last heeft van een beperkte bewegingsvrijheid, kan het zijn dat u verwezen wordt naar een manueel therapeut om deze blokkades op te heffen. De kosten voor manueel therapie liggen tussen de €44,- en €70,- per zitting. Hoeveel zittingen vergoed worden is afhankelijk van uw verzekering.

Soms is er sprake van psychische klachten, naast de whiplashklachten. Hiervoor kunt u worden doorgestuurd naar een psycholoog. Per consult liggen deze kosten tussen de €70,- en €120,-. Voor psychologen met contract wordt het consult meestal volledig vergoed door uw verzekering.

Letselschade specialist nodig?

De kosten kunnen dus best oplopen en dan gaat het hier alleen nog maar om revalidatiekosten. Overige kosten zoals bijvoorbeeld verlies inkomen, hulp die u moet inroepen, vervoer naar artsen en therapeuten worden hier nog niet meegerekend. Letselschade-Claim heeft mensen in dienst die gespecialiseerd zijn in whiplash zaken. Zij zijn op de hoogte van de laatste feiten en hebben een ruime ervaring in deze zaken. Wanneer u onderstaand formulier invult, nemen zij binnen 24 uur contact met u op om de zaak gratis en vrijblijvend met u door te nemen. U kunt daarna beslissen of wij de zaak verder voor u afhandelen.

Scroll naar boven