Letselschade aanrijding op fiets

U beweegt zich als kwetsbare fietser door het verkeer en u wordt aangereden. Een nare kwestie die helaas vele mensen ieder jaar weer overkomt en waarbij vaak sprake is van letselschade. Vooral in steden waar sprake is van drukke verkeerssituaties, worden fietsers vaak over het hoofd gezien, met alle gevolgen van dien.

Altijd recht op schadevergoeding

Wanneer u als fietser wordt aangereden, heeft u altijd recht op schadevergoeding. Fietsers worden wettelijk extra beschermd, dus ook wanneer u zelf een verkeersovertreding heeft begaan heeft u recht op minimaal 50 % schadevergoeding.  Wanneer een kind jonger dan veertien jaar op de fiets wordt aangereden, heeft hij altijd recht op 100 % schadevergoeding. Ook wanneer het ongeval door een inschattingsfout van het kind werd veroorzaakt.

Oorzaken ongeval

Veel ongevallen met fietsers gebeuren doordat de fietser bezig was met een mobieltje en niet de volledige aandacht bij het verkeer had. Mobiel bellen is voor fietsers niet verboden, maar zorgt wel voor verminderde aandacht. Wanneer u ouder bent dan dertien jaar, wordt het mobiel bellen u wel aangerekend.

In Artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet staat dat een bellende fietser die een verkeersongeval veroorzaakt waarbij iemand ernstig lichamelijk gewond raakt of overlijdt een boete kan krijgen.

Kinderen raken vaak betrokken bij eenzijdige ongevallen met een fiets. In tachtig procent van de gevallen is dit het geval. Het kind let niet op en stuurt tegen de stoeprand, rijdt tegen een stilstaande auto of een paaltje op. Kinderen in het verkeer zijn nu eenmaal onvoorspelbaar, vandaar dat schade bij kinderen tot 14 jaar voor 100 % vergoed wordt.

Wanneer een automobilist een fietser aanrijdt, is hij degene die moet bewijzen dat het ongeluk overmacht was en hem geen enkel verwijt treft. Dit is in de praktijk niet zo eenvoudig.

Ter plaatse

Wanneer er sprake is van letselschade, moet u altijd de politie bellen, zodat deze een proces-verbaal kan opmaken. Noteer indien mogelijk de gegevens van eventuele getuigen en maak zoveel mogelijk foto’s.

Aangereden en letselschade

Bent u een fietser die aangereden is? Neem dan direct contact met ons op via onderstaand contactformulier. Dit is gratis en vrijblijvend. Indien gewenst bieden wij u hulp en advies bij het claimen van uw schadevergoeding. Dit bespaart u tijd, werk en ergernis en bovendien zijn onze juristen op de hoogte van de laatste juridische feiten en claimen zij de maximale schadevergoeding voor u bij de tegenpartij.

Scroll naar boven