Letselschade elektrische auto’s

Letselschade elektrische auto’s

Volgens een inventarisatie van het FOCWA (Federatie van Ondernemers in de Carrosserie- en Wagenbouw en Aanverwante bedrijven) rijden bestuurders van elektrische voertuigen meer schade en ligt het gemiddeld schadebedrag voor deze voertuigen hoger dan gemiddeld. Redenen hiervoor worden door het FOCWA niet genoemd, maar het is mogelijk dat dit komt doordat er vaker zakelijk elektrisch wordt gereden en deze auto’s gemiddeld meer kilometers maken.

Meer letselschade door gewicht elektrische auto

Het hoger schadebedrag komt doordat een elektrische auto zwaarder is en een aanrijding door dit extra gewicht meer impact heeft. Hoe groter het gewichtsverschil tussen de elektrische auto en de ander, hoe groter de potentiële schade zal uitvallen.

Dit wil dan ook zeggen dat er kans is op meer letsel bij de tegenpartij. Een extra reden om zelf goed op te letten en niet te veel te vertrouwen op sensoren en rijhulpsystemen. Houd bij een elektrische auto dan ook rekening met de acceleratietijd. Deze is bij een elektrische auto veel sneller dan bij een benzine auto. Sommige bestuurders verkijken zich hierop. De grootste reden dat er in het eerste jaar zoveel ongelukken met een elektrische auto gebeuren bij bijvoorbeeld stoplichten.

Elektrische auto te stil

Sinds juli 2019 moeten elektrische auto’s voldoende geluid maken, zodat je ze ook bij lagere snelheden hoort aankomen. Dit omdat bleek dat bij lagere snelheden (in de bebouwde kom) vaker een ongeval plaatsvond met een elektrische auto omdat de fietser of voetganger de auto simpelweg niet hoorde aankomen. De wet die voorschrijft auto’s uit te rusten met een apparaat dat voldoende geluid produceert om dit soort ongevallen te vermijden, is opgesteld door de National Highway Traffic Safety Adminstration (NHSTA). Dit apparaat is verplicht voor alle (sinds juli 2019) nieuwe toegelaten elektrische auto’s en wordt Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS) genoemd.

Verzekering elektrische auto

Elektrische auto’s zijn niet goedkoop. Kijk daarom bij een autoverzekering naar de nieuwwaarderegeling. Dat wil zeggen dat de nieuwwaarde van de auto vergoed wordt, wanneer de auto binnen een jaar total loss wordt gereden of gestolen wordt. In ruil voor een hogere premie kan de nieuwwaarderegeling zelfs tot 3 jaar worden verlengd.

Gratis letselsschade advies

Heeft u letselschade opgelopen en wilt u deze claimen? Vul dan het onderstaande formulier. Binnen 24 uur nemen wij contact met u op. We zullen dan samen uw situatie bespreken en antwoord geven op uw vragen. Desgewenst kunnen wij vervolgens schadevergoeding voor u claimen. Indien de tegenpartij schuldig is aan het ongeluk is onze juridische hulp geheel kosteloos voor slachtoffers van letselschade.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Scroll naar boven