Letselschade veroorzaakt door kind

Ook kinderen kunnen ongelukken veroorzaken in allerlei situaties. In het verkeer maar ook op school of tijdens de sport kan het gebeuren dat een kind letselschade veroorzaakt bij een ander. Ook bij schade veroorzaakt door het kind heeft u recht op een passende schadevergoeding. De regels omtrent schade veroorzaakt door een kind kunt u hieronder lezen.

Aansprakelijkheid ongeval letselschade kind

Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij letselschade kind? Ieder kind dat ouder is dan 18 jaar is zelf verantwoordelijk voor de door hem/haar veroorzaakte schade. Ook al wonen ze nog thuis en leiden ze het leven zoals ze deden toen ze nog geen 18 waren, ze zijn zelf verantwoordelijk. Bij ieder kind onder de 18 jaar worden de ouders/verzorgers van het kind aansprakelijk gesteld voor de schade. Er wordt echter wel onderscheid gemaakt tussen kinderen onder- en boven de 14 jaar.

Regelgeving aansprakelijkheid kinderen onder de 14 jaar.

Voor elk kind dat onder de 18 is en een overtreding begaat waarbij letselschade wordt veroorzaakt zijn de ouders/verzorgers aansprakelijk. Er is in de regelgeving wel een klein onderscheid tussen jongeren die boven de 14 jaar zijn en kinderen die een leeftijd daaronder hebben. Is het kind 14 jaar of jonger, dan zijn de ouders volledig verantwoordelijk voor de gedragingen van het kind. De gemaakte schade zal dan vergoed worden door de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Zelfs als de schade met opzet door het kind veroorzaakt is. De verzekeraar doet dat omdat het kind onder de 14 jaar nog niet als genoeg ontwikkeld wordt gezien om doordacht over de gevolgen van zijn/haar actie na te denken.

Aansprakelijkheid letselschade veroorzaakt door kind ouder dan 14 jaar

Als u letselschade heeft opgelopen door toedoen van een kind ouder dan 14 jaar, dan moet de schade worden vergoed door de ouders/verzorgers van kind zelf. Het kind wordt dan als voldoende ontwikkeld gezien waardoor een verzekering weinig hulp biedt. Dit geldt vooral als de overtreding met opzet is begaan. Als het kind onbewust schade heeft aangericht zal de verzekeraar uiteraard wel bijspringen. Maar over een schadevergoeding hoeft u zich geen zorgen te maken. Die krijgt u sowieso als u daar recht op heeft, of het kind nou ouder of jonger is dan 14 jaar. De manier waarop de schade vergoed wordt ligt bij de aansprakelijke partij. 

Schade veroorzaakt door groep bestaande uit meerdere kinderen tegelijk?

Als het kind met een groepje verantwoordelijk is voor letselschade kan het onduidelijk zijn welk kind het meest verantwoordelijk kan worden gehouden. Voor kinderen onder de 14 jaar kan er in dat geval niemand in het bijzonder aansprakelijk worden gesteld. De schade wordt dan verdeeld over de verzekeraars van alle ouders/verzorgers. Betreffen het kinderen ouder dan 14 jaar? Dan is er sprake van groepsaansprakelijkheid. Er wordt in dat geval één persoon van de groep aansprakelijk gesteld. Hoe die schade over de rest van de groep wordt verdeeld is aan dat persoon. Over de verdeling van de schade moeten binnen de groep afspraken over worden gemaakt.

Letselschade opgelopen door toedoen van een kind

Heeft u zelf letselschade opgelopen door de schuld van een kind en heeft u advies nodig over een vergoeding? Vul dan onderstaand mailformulier in en binnen 24 uur nemen wij contact op. Samen met u bespreken wij uw situatie. Na interne analyse met onze letselschadespecialist brengen wij een helder en kosteloos advies uit. Uw mogelijkheden m.b.t. het claimen van een schadevergoeding zullen we dan kenbaar maken.

Scroll naar boven