Schadevergoeding aanrijding voor rotonde

Schadevergoeding aanrijding voor rotonde

Rotondes zijn er veel in Nederland en er zijn ook veel verschillende. Op de ene rotonde hebben fietsers en voetgangers voorrang, op de andere niet. Er zijn gewone rotondes, turborotondes en andere variaties. Hoe is het nu geregeld met de schadevergoeding bij een aanrijding op een rotonde? Is het altijd zo dat de schuldige ook moet betalen?

De regels op de rotonde

De regels zijn op iedere rotonde weer anders, voorbeelden:

  • geen blauw bord met witte pijlen op de rotonde, d.w.z. dat iedereen die van rechts komt op de rotonde voorrang heeft, ook iedere fietser (deze rotondes komen gelukkig weinig voor, maar zijn er nog wel)
  • wel een blauw bord en of haaientanden, d.w.z. dat iedereen op de rotonde voorrang heeft
  • wanneer u de rotonde verlaat, hebben fietsers die zich nog op de rotonde bevinden voorrang tenzij dit anders is geregeld met haaientanden

Letselschade fiets op rotonde

Sommige rotondes zijn niet zo overzichtelijk. Het verkeer nadert vooral bij tweebaansrotondes van meerdere kanten, waardoor je als automobilist goed moet opletten en de kans op ongelukken groter wordt.  Door het invoeren van de rotondes is het aantal ongevallen weliswaar met 30 % gedaald, maar dat geldt niet voor ongevallen met fietsers. Deze zijn kwetsbaar op de rotonde en zijn helaas vaak de dupe van automobilisten die hen over het hoofd zien.

Wanneer u op de rotonde een fietser aanrijdt, bent u altijd aansprakelijk. Dit omdat fietsers zwakke verkeersdeelnemers zijn en daarom extra beschermd worden door de wet. Mocht het ongeval door de fietser zelf veroorzaakt zijn, dan nog is de automobilist door deze extra wettelijke bescherming voor 50 % verantwoordelijk voor het ongeval. De andere 50 % verantwoordelijkheid ligt dan bij de fietser.

Ongeval rotonde gelijkwaardige verkeersdeelnemers

Wanneer er een ongeval tussen twee gemotoriseerde voertuigen plaatsvindt op de rotonde gelden de normale regels voor aansprakelijkheid voor de schade. Het voertuig wat achterop een ander voertuig rijdt is aansprakelijk, evenals het voertuig wat onterecht geen voorrang verleend.

Advies nodig over letselschade?

Bent u betrokken geweest bij een ongeval op een rotonde en heeft u letselschade? Vul dan het onderstaande formulier. Binnen 24 uur nemen wij contact met u op. We zullen dan samen uw situatie bespreken en antwoord geven op uw vragen. Desgewenst kunnen wij vervolgens schadevergoeding voor u claimen. Indien de tegenpartij schuldig is aan het ongeluk is onze juridische hulp geheel kosteloos voor slachtoffers van letselschade.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Scroll naar boven