Kan ik schadevergoeding voor mijn fietsongeluk aanvragen?
We kunnen met trots stellen dat Nederland een echt fietsland is. De schaduwzijde hiervan zijn de vele fietsongevallen met veel voorkomende letsels als gebroken sleutelbenen en benen. Ook komen whiplash klachten en hoofdletsel veel voor na een fietsongeluk.
Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 78.000 slachtoffers van een fietsongeluk behandeld voor letsel. Hiervan worden er zo’n 66.000 mensen behandeld op de spoed eisende hulp in een ziekenhuis.
Schadevergoeding fietsongeluk – Juridisch
Voor fietsers geldt een gunstige juridische basis om een schadevergoeding na een ongeval met de fiets aan te vragen. In Nederland worden fietsers en voetgangers namelijk gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers. Bij een aanrijding genieten zij fysiek gezien weinig bescherming en lopen daardoor vaak letselschade op.
Dit heeft als gevolg dat onze wetgever fietsers en voetgangers een bepaalde mate van bescherming heeft toegekend. In beginsel is bij ongeluk tussen een fietser en een auto de automobilist voor minimaal 50% aansprakelijk.
Er zijn natuurlijk verschillende situaties die zich kunnen voordoen bij een fietsongeluk waarbij een fietser en een automobilist betrokken zijn.
- Indien de tegenpartij een verkeersovertreding heeft gemaakt en volledig aansprakelijk is, dan kunt u de tegenpartij 100% aansprakelijk stellen.
- Indien uzelf een verkeersovertreding heeft gemaakt en u aansprakelijk, dan kunt u de tegenpartij voor 50% aansprakelijk stellen.
- Indien beide partij één of meer verkeersovertredingen hebben gemaakt dan is er sprake van gedeelde aansprakelijkheid. Er wordt dan vaak onderhandeld over de mate van aansprakelijkheid.
Schadevergoeding fietsongeluk aanvragen
Via Letselschade-Claim kunt u GRATIS een schadevergoeding na een ongeval met de fiets aanvragen. Eén van onze ervaren letselschade specialisten kan u kosteloos voorzien van juridische hulp.
Wettelijk gezien dienen de kosten voor juridische hulp van een slachtoffer van een verkeersongeval vergoedt te worden door de aansprakelijke partij. Dit geldt dus ook voor een slachtoffer van een fietsongeluk. Stel gerust even uw vraag en leg uw situatie aan ons voor!