Schadevergoeding letselschade whiplash
Wanneer u door toedoen van iemand anders een whiplash heeft opgelopen, heeft u recht op smartengeld vanwege de geleden lichamelijke, emotionele en psychische schade. Als richtlijn voor de hoogte van het smartengeld wordt de ANWB smartengeldgids gehanteerd. Deze gids wordt jaarlijks uitgegeven en hierin zijn de belangrijkste rechterlijke uitspraken gebundeld.
Medische informatie bij whiplash letselschade
Voor het vaststellen van de hoogte van het smartengeld is het belangrijkste uitgangspunt de medische informatie.
De algemene klinische indeling voor een whiplash associated disorder (WAD) is:
- Graad 0: geen klachten, geen subjectieve en/of objectieve afwijkingen;
- Graad I: pijn, stijfheid en gevoeligheid van de nek; geen objectieve afwijkingen;
- Graad II: nekklachten en andere klachten van het houdings- en bewegingsapparaat (bijv. afgenomen mobiliteit, drukpuntgevoeligheid);
- Graad III: nekklachten en neurologische uitvalsverschijnselen;
- Graad IV: nekklachten en fracturen of dislocaties.
Bij WAD-graad I of II kunnen klachten van het houdings- en bewegingsapparaat aanwezig zijn, maar ontbreken objectieve afwijkingen.
Pijn bij wiphlash
Door de hevige slingerbeweging die het hoofd ten opzichte van de romp maakt bij een whiplash kunnen kleine scheurtjes ontstaan in de nekspieren, rug- en nekwervels en zelfs in de zenuwbanen. Deze scheurtjes zijn niet altijd objectief aantoonbaar en ze gaan gepaard met pijn en vaak ook met psychische en emotionele klachten. Deze pijn komt wel in aanmerking voor schadevergoeding, want hierdoor heeft u te maken met gederfde levensvreugde.
Smartengeld whiplash
Voor de hoogte van het smartengeld bij een whiplash wordt gekeken naar de volgende factoren:
- De ernst (graad) van de aandoening
- De leeftijd van het slachtoffer
- De ernst van de klachten
- De impact van de klachten op het leven van het slachtoffer (niet meer kunnen werken, hobby niet meer kunnen uitoefenen)
- Herstelproces, wanneer iemand drie maanden na het ongeval nog klachten heeft, spreekt men van een chronische whiplash.
Zorg voor een goed medisch dossier en bezoek bij klachten een arts en indien noodzakelijk een specialist. Dit is niet alleen belangrijk voor uw gezondheid, maar ook voor de opbouw van uw case.
Herstel whiplash
Het merendeel van de patiënten is na ongeveer 3 weken weer hersteld. Helaas ervaart 15% van de cliënt na 6 maanden nog steeds klachten. Raadpleeg bij een whiplash altijd een arts.
Wat kunt u zelf doen om het herstel te bevorderen:
- Wissel geregeld van houding om verstijving en verkramping van spieren en gewrichten te voorkomen
- Zorg voor genoeg slaap en neem pijnstillers voor het slapen gaan om dit te bevorderen
- Wanneer u een halskraag krijgt voorgeschreven, probeer het gebruik dan te beperken
- Let op uw grenzen, stop met uw werkzaamheden wanneer u teveel pijn heeft
- Blijf bewegen, maar forceer niets
Letselschade whiplash
Wanneer u advies wilt over procederen bij whiplashklachten, kunt u gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen via onderstaand formulier. Wij nemen dan de zaak met u door en geven u advies over gerechtelijke stappen, de procedure en de effectiviteit van de gang naar de rechter. Mocht u daarna willen procederen dan zullen wij u graag bijstaan en uw belangen behartigen.