Heeft u een betaalde baan en letselschade opgelopen tijdens het uitoefenen van uw functie? Dan is uw werkgever meestal aansprakelijk voor uw opgelopen letselschade, maar hoe zit dit wanneer u vrijwilliger bent? Is er iemand aansprakelijk voor de letselschade die u oploopt tijdens het uitoefenen van uw vrijwilligerswerkzaamheden?
Aansprakelijkheid van een organisatie
In artikel 7:658 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek staat het als volgt:
“hij die in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf arbeid laat verrichten door een persoon met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft, is overeenkomstig de leden 1 t/m 3 aansprakelijk voor de schade die deze persoon in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt”
Hieruit volgt dus dat de vrijwilligersorganisatie aansprakelijk is voor letselschade die u oploopt tijdens het uitoefenen van vrijwilligerswerkzaamheden. Dit artikel is niet alleen ter bescherming van vrijwilligers. Ook ZZP-ers en andere zelfstandigen worden met dit artikel wettelijk beschermd.
Heeft u als vrijwilliger letselschade opgelopen?
Ook voor een vrijwilliger kan letselschade grote financiële gevolgen hebben. Misschien is het door de letselschade niet meer mogelijk uw betaalde werkzaamheden voort te zetten. U zit met medische kosten, reiskosten naar therapeuten en artsen en daarnaast moet u misschien kosten maken door verlies van zelfredzaamheid. Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze letselschade te verhalen op de organisatie waarvoor u uw vrijwilligerstaken verricht.
Waarschijnlijk zit u nu met een aantal vragen
Want hoe stelt u de vrijwilligersorganisatie aansprakelijk? Welke kostenposten mag u verhalen en heeft u ook recht op smartengeld? Deze vragen kunnen allemaal beantwoord worden door één van onze letselschadespecialisten.
Letselschade advies vrijwilligers
Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op. Het eerste advies is altijd kosteloos en vrijblijvend. Wij helpen u graag verder.