Whiplash na verkeersongeval

Wanneer u een whiplash na verkeersongeval heeft opgelopen, komt u in de meeste gevallen in aanmerking voor schadevergoeding. Een whiplash wordt vaak veroorzaakt doordat iemand achterop uw auto is gereden en dan is de automobilist achter u aansprakelijk.

Waarschuw de politie en ga naar de huisarts

Klachten behorende bij een whiplash kunnen in de eerste instantie vaak meevallen. U heeft wat pijn in de nek en misschien wat hoofdpijn. Het gebeurt vaak dat mensen dan denken dat dit zo wel weer over zal gaan.

Laat u niet verleiden om de schuld onderling te regelen, hoe aardig de tegenpartij ook kan zijn. Het is verstandiger om te vertellen dat u zich niet goed voelt en dat u daarom toch de politie wilt inschakelen. Bezoek daarna de huisarts om uw klachten vast te laten leggen in uw medisch dossier.

 Oorzaak whiplash

Een whiplash wordt veroorzaakt door een plotselinge slingerbeweging van het hoofd. Hierdoor krijgt de nek een flinke klap en dit kan allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. De ernst van de klachten en de verschillende gradaties van een whiplash zijn vastgelegd door de Quebec Task Force:

  • Graad of WAD 1: Patiënten met nekklachten, stijfheid of gevoeligheid maar zonder fysieke klachten bij beweging en aanraken.
  • Graad of WAD 2: Patiënten met nekklachten, stijfheid of gevoeligheid met fysieke tekenen bij beweging en aanraken.
  • Graad of WAD 3: Patiënten met nekklachten en neurologische symptomen. Zoals verminderde diepe peesreflexen, afname spierkracht en afname functie  van zintuigen
  • Graad of WAD 4: Patiënten met nekklachten, fractuur, verschuiving van wervel(s) of letsel aan het ruggenmerg. Hierdoor ontstaat druk op zenuwen/ruggenmerg.

Om de kans op een whiplash zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat de hoofdsteunen in de auto goed zijn afgesteld.

Letselschade specialist nodig

Bij letselschade is het altijd verstandig om contact op te nemen met een letselschade specialist. Zeker wanneer de schade lastig objectief is vast te stellen, zoals bij een whiplash. Heeft u door toedoen van een ander een whiplash opgelopen? Aarzel dan niet en vul het onderstaande contactformulier in, dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op met gratis en vrijblijvend advies.

Scroll naar boven