Whiplash schade

Whiplash schade ontstaat meestal na een ongeval waarbij er sprake is van een kop-staartbotsing.  De inzittenden van de voorste auto krijgen dan te maken met een zwiepende beweging van het hoofd. Er kan daarbij nekletsel ontstaan. Whiplash schade en letselschade kunt u het beste laten claimen door een specialist op het rechtsgebied letselschade. Een letselschade advocaat en/of letselschade specialist is de aangewezen professional.

Whiplash schade – Medisch

Medisch gezien is er bij whiplash schade vaak niets te zien aan de buitenkant. Het letsel zit van binnen. Ook bij mri-scans worden er vaak ook geen medische onregelmatigheden waar genomen. Dit kan in grote tegenstelling zijn ten opzichte van de klachten van een patiënt.

Veel voorkomende whiplash klachten zijn: Pijnlijke nek, uitstraling naar schouders, hoofdpijn, rugpijn, snel vermoeid raken, slecht geheigen, slechte concentratie, slecht slapen, oorsuizen, prikkelbaarheid en duiziligheid.

Whiplash schade – Financieel

Een ongeluk met nekletsel kan ook verstrekkende financiële gevolgen hebben voor het slachtoffer. Onderstaand een overzicht van onderdelen van een whiplash schadevergoeding:

  1. Smartengeld
    Schadedegoeding voor pijn, leed en afgenomen levensvreugde. Betreft zowel lichamelijk letsel en geestelijk letsel.
  2. Kosten medische herstel
  3. Misgelopen inkomsten
    Als u door een auto-ongeluk met whiplash schade niet instaat bent om te werken dient misgelopen inkomsten vergoedt te worden.
  4. Ziektekosten:
    Eigen risico voor kosten medische behandelingen
    Niet gedekte medische kosten (fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen etc.)
    Verlies no-claim zorgverzekering
    Toekomstige ziektekosten i.v.m. whiplash schade
  5. Zelfwerkzaamheid
    Alledaagse activiteiten kunnen na een auto-ongeluk plots onhaalbaar worden. Hierbij kunt u denken aan handelingen die normaliter vanzelfsprekend waren maar na uw ongeluk erg lastig blijken. Tuinonderhoud, onderhoud van uw huis, koken etc.
  6. Reiskosten en begeleidingskosten
    Kosten voor bezoeken van artsen, medici, ziekenhuizen etc.
  7. Derving fiscale aftrekposten
  8. Eindejaarsuitkering & 13e maand
  9. Premie ongevallenverzekering en/of invaliditeitsverzekering
  10. Huishoudelijke hulp
    Als u voor een periode hulp in de huishouding nodig heeft i.v.m. whiplash schade dient de verzekeraar dit te vergoeden.
  11. Afgenomen recht op sociale zekerheid
    In geval u na een ongeluk in de WW valt dient de whiplash claim uw afgenomen recht op sociale zekerheid te compenseren.
  12. Kosten schadebeperkingsplicht
    Aankopen/uitgaven bedoelt om uw whiplash schade zo veel moeilijk te beperken.

Cijfers whiplash schade

Op jaarbasis lopen er in Nederland tussen de 15.000 en 30.000 mensen whiplash schade op. De meeste patiënten herstellen binnen 6 maanden na het verkeersongeval. Naar schatting hersteld 70% van de whiplash patiënten binnen 1 jaar, en 80% binnen 2 jaar. De overige 20% heeft helaas  blijvend letsel.

Whiplash claim

Zelf whiplash schade opgelopen? Vul dan onderstaand formulier in. Binnen 24 uur nemen wij telefonisch contact met u op. Samen bespreken we uw situatie en beantwoorden uw vragen. Desgewenst kunt u besluiten om een whiplash claim door onze letselschade advocaat/specialist te laten verzorgen.

Scroll naar boven