Het ziekenhuis van de Universiteit van Utrecht (het UMCG) betaalt een recordbedrag aan smartengeld aan een patiënt die het slachtoffer werd van een medische fout. Een bedrag van maar liefst €350.000,=. Een hoog bedrag, maar hiermee kan het slachtoffer helaas de tijd niet terugdraaien. Het vergoed niet het aangedane leed.
Ziekenhuis betaalt na medische fout
Het gaat in dit geval om een vrouw die in 2011, werd getest op baarmoederhalskanker. Er werden kwaadaardige cellen gevonden, maar deze uitslag is door een fout nooit gelezen en dus ook nooit doorgegeven aan de patiënte. Pas twee jaar later werd de uitslag per toeval gevonden en de patiënte behandeld. Inmiddels is de patiënte ongeneeslijk ziek en heeft ze nog hooguit een jaar te leven.
Pas in juni 2015 werd deze fout door het UMCG doorgegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat is te laat volgens de terechte constatering van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Medische fouten
Medische fouten komen helaas vaak voor en het is dan aan de patiënt zelf om het causaal verband (oorzaak en gevolg) aan te tonen. Volgens een rapport van het Nivel en de Orde van Medische Specialisten (2007) gaat het om ruim 1700 patiënten die in het ziekenhuis overlijden door fouten van artsen.
De procedure bij medische missers is meestal langdurig en ingewikkeld. Laat u bij verwijtbaar medisch handelen en daarbij ontstane letselschade dan ook altijd bijstaan door een gespecialiseerd letselschade jurist.
Meer weten over letselschade door medische fouten? Lees dan verder in het artikel: Letselschade door medische fout.
Contact opnemen
Bent u het slachtoffer geworden van een medische blunder en wilt u graag gratis en vrijblijvend deskundig advies? Aarzel dan niet om onderstaand contactformulier in te vullen en wij nemen binnen 24 uur contact met u op. Gratis en vrijblijvend.