OVV onderzoekt instorten woon-winkeltoren

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek begonnen naar het gedeeltelijk instorten van de woon-winkeltoren in aanbouw aan de Hennekijnstraat in Rotterdam. Dat maakte een woordvoerder van de onderzoeksraad vrijdag 22 oktober bekend.

Ter plaatse verzamelt de raad nu feiten over de vloerdelen die het donderdagmiddag 21 oktober begaven nadat bouwvakkers beton hadden gestort. Ook betrokkenen bij het bedrijfsongeval worden gehoord. Na de eerste resultaten besluit de onderzoeksraad of de kwestie verder wordt onderzocht. Volgens de woordvoerder is dat wel te verwachten. De bouwsector kan veel leren van fouten die op dit soort constructieplaatsen worden gemaakt, zo stelt hij. Dat is voor de OVV reden te meer om een rapport uit te brengen met aanbevelingen voor de toekomst.

Van de vijf zwaargewonde bouwvakkers die donderdag onder het puin terechtkwamen, liggen er nog twee op de afdeling intensive care van het ziekenhuis. Ze liepen zware botbreuken op. Dat meldde een woordvoerder van de politie vrijdag 22 oktober. De mannen werkten donderdag aan het begin van de middag in het pand, toen de derde verdieping van de toren het begaf. Het puin kwam op de onderliggende laag terecht. Vijf bouwvakkers raakten zwaargewond. Een zesde persoon werd ter plaatse aan zijn verwondingen geholpen.

Het pand stortte in nadat er beton was gestort voor de vloeren. Welke vloer van welke verdieping het precies heeft begeven, is nog onduidelijk. ‘Aan de ene kant van het gebouw zijn de verdiepingen al duidelijk zichtbaar. Juist de kant die is ingestort, zit anders in elkaar. Daar zijn de vloeren nog niet helemaal af’, lichtte een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond toe. Het is daarom onduidelijk of zowel de tweede als de derde etage is ingestort of dat alleen de derde etage op de eerste is gevallen.

De zogenaamde B-toren is een project van MAB Development en is ontworpen door architect Wiel Arets. Het gebouw bestaat uit twintig lagen met een totale hoogte van 70 meter. Kledingwinkel The Sting neemt de onderste drie verdiepingen in gebruik (in totaal 4.000 m2 winkelruimte). Daarboven komen twee parkeerlagen voor 62 auto’s en vijftien woonlagen met 54 koopwoningen en 24 huurwoningen. De bouw is eind 2009 begonnen, de oplevering vindt naar verwachting eind 2011 plaats.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Scroll naar boven