Alluminiumfabriek betaald schadevergoeding

BOEDAPEST – De eigenaren van de aluminiumfabriek MAL in Hongarije bieden de gedupeerden een schadevergoeding aan. De eigenaren, die behoren tot de rijkste Hongaren, beloven 360 euro per getroffen gezin; in totaal 110.000 euro.

Het geld is bedoeld als eerste snelle hulp, zei burgemeester Karoly Tili van een van de getroffen dorpen donderdag.

Door een dambreuk bij de aluminiumfabriek stroomde maandag 1,1 miljoen kubieke meter rode giftige modder over enkele dorpen. Vier mensen kwamen om en honderdvijftig personen raakten gewond. Drie mensen zijn nog vermist.

Compagnons

Fabriekseigenaar Lajos Tolnay heeft volgens schattingen een vermogen van 85 miljoen euro. Daarmee komt hij op de 21e plaats op de lijst van rijkste Hongaren. Zijn twee compagnons, Arpad Bakonyi en Bela Petrusz delen de 28e plaats met een geschat vermogen van 61 miljoen euro elk. MAL had in 2008 een omzet van 157 miljoen euro en 715.000 euro winst.

Scroll naar boven