Vergeten duiker krijgt schadevergoeding

<strong>AMSTERDAM – Een Amerikaanse duiker die twintig kilometer voor de kust van Californië in de steek was gelaten door zijn duikgroep krijgt een schadevergoeding van 1,7 miljoen dollar (1,2 miljoen euro). Dat meldt de Los Angeles Times.</strong>

De Amerikaanse hobbyduiker Daniel Carlock dobberde in 2004 vijf uur lang in zijn eentje op de Grote Oceaan omdat zijn duikgroep hem was vergeten. Door problemen met zijn uitrusting was hij ver van de rest van de groep boven water gekomen.

De groep vertrok vervolgens naar een andere duikplek. Tevergeefs probeerde hij de nog aandacht te trekken van de begeleidingsboot, maar deze zette koers richting horizon. Pas een paar uur later  kwamen de andere duikers erachter dat Carlock er niet meer bij was.

<strong>Gered door een scout</strong>
Volgens de Amerikaanse hobbyduiker heeft hij doodsangsten uitgestaan toen hij uren lang alleen op zee dreef. Zijn redding kwam uit onverwachte hoek. Bij toeval werd hij ontdekt door een 15-jarige scout die net op dat moment vanaf een schip door zijn verrekijker keek.

Carlock heeft jarenlang juridische strijd gevoerd. Hij beweert na het incident last te hebben van posttraumatische stress en gezondheidsproblemen.

<strong>Eis niet volledig ingewilligd</strong>
De rechter in Los Angeles willigde de eis van Carlock niet helemaal in. Hij had namelijk 2 miljoen dollar geëist., maar de rechter vond dat de hobbyduiker zelf ook deels verantwoordelijk was voor zijn eigen veiligheid.

Bron: Volkskrant

Scroll naar boven