Aangereden door dronken automobilist

Vooral in de decembermaanden met alle feestelijkheden gebeurt het geregeld dat mensen met een slok op achter het stuur kruipen. Volgens officiële cijfers is er bij veertien procent van de verkeersongevallen in Nederland sprake van alcoholgebruik door één van de bestuurders. Bij zware ongevallen blijkt er zelfs bij bijna dertig procent van de ongevallen alcohol in het spel te zijn.

Alcohol en verkeersongelukken

Alcohol maakt overmoedig en hierdoor is de verkeersdeelnemer geneigd meer risico te nemen. Met drie glazen alcohol is de kans op een ongeluk al verdubbeld. Naast overmoedig maakt alcohol ook suf. Hierdoor vermindert de concentratie, bovendien heeft een persoon met te veel alcohol op de neiging om naar de weg voor hem te kijken zonder te letten op hetgeen links of rechts van hem gebeurd (tunnelzicht). Hierdoor is het lastiger om verkeerssituaties te overzien.

Gebruik van drugs en bepaalde medicijnen kan dezelfde uitwerking hebben en ook dit is dus niet aan te raden wanneer u nog moet rijden.

Aangereden door dronken automobilist

Letselschade auto ongelukWanneer u bent aangereden door een dronken chauffeur is het meestal eenvoudig om te bewijzen dat de tegenpartij verantwoordelijk was voor het verkeersongeval. De bewijslast ligt in dit geval namelijk niet bij u als slachtoffer. De dronken automobilist zal moeten aantonen dat zijn alcoholgebruik niet van invloed was op het ongeval en dat dit werd veroorzaakt door een fout van u. Dat bewijzen is meestal erg moeilijk.

De dronken chauffeur die u heeft aangereden is dus verantwoordelijk voor alle schade die u heeft geleden, ook de letselschade.

Sprake van overmacht

Het kan ook zijn dat u iemand heeft aangereden die zich roekeloos gedroeg in het verkeer en gedronken had. Normaal is het zo dat zwakkere verkeersdeelnemers (fietsers/voetgangers) door de wet extra beschermd worden. Wanneer u dus een fietser aanrijdt, dan bent u voor vijftig procent verantwoordelijk voor de schade, ook wanneer u niets aan het ongeval kon doen. Wanneer de fietser dronken was en zich roekeloos gedroeg, kan het zijn dat dit anders ligt en er sprake is van overmacht voor u en aan opzet grenzende roekeloosheid van de fietser. Dit kan betekenen dat de verhoudingen anders komen te liggen en u voor minder dan 50 % aansprakelijk wordt gesteld.

Hulp nodig?

Wilt u weten wat u moet doen bij letselschade en hoe u uw recht kunt halen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.  Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

Scroll naar boven