Hoe veilig is ons voedsel?

Regelmatig worden we opgeschrikt door nieuwsberichten over voedingsproducten die door de supermarkten worden teruggeroepen. Het gaat dan over voeding wat besmet is met bepaalde bacteriën (zoals de filet american van een bepaalde supermarktketen in maart 2016), plastic in chocolade paaseitjes, hormonen in vlees, kwik in zoetstoffen enz.

Nederlandse wetgeving

In Nederland valt gezonde voeding en voedselveiligheid onder de verantwoording van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Nederlandse wetten voor veilig en betrouwbaar voedsel zijn de Warenwet en Wet dieren. Bij wet is geregeld dat bedrijven een meldingsplicht hebben wanneer er in schadelijke stoffen in hun product ontdekt worden. Het bedrijf moet dan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) inlichten, het product van de markt halen en indien mogelijk een terugroepactie organiseren zodat consumenten gewaarschuwd zijn en het product terug kunnen inleveren bij de verkoper.

Allergieën

Sinds 13 december 2014 is er een allergenenwet van kracht. Dankzij deze wet zijn nu ook cateraars aansprakelijk voor allergische reactie van hun gasten op het bereide voedsel, mits de gasten van te voren zelf geïnformeerd hebben naar de aanwezigheid van deze allergenen. Voor kruisbesmetting (voeding wat besmet is met allergenen omdat het hiermee in aanraking is gekomen) zijn de cateraars niet verantwoordelijk.

Letselschade opgelopen door voeding

Gelukkig gebeurt het niet vaak dat iemand letselschade oploopt door het consumeren van een bepaald product, maar het komt wel voor en meestal gaat het dan om een voedselvergiftiging opgelopen door onhygiënische omstandigheden. Dit kunnen onhygiënische omstandigheden zijn tijdens het verwerken van het product (de filet american van hierboven of  zalm van een bepaalde firma in 2012) of tijdens het bereiden van de maaltijd in openbare gelegenheden.

Wanneer dit gebeurt moet u dit zo snel mogelijk melden bij de NVWA (0900-0388). Zij zullen u waarschijnlijk vragen om bewijzen veilig te stellen. Het gaat hierbij om eventuele voedselresten, maar soms ook om ontlastingsmonsters. Wanneer uit onderzoek blijkt wat de oorzaak is van uw letsel, is schadevergoeding mogelijk.

Schade claimen

Heeft u een flinke voedselvergiftiging of andere letselschade opgelopen door voeding? Het is dan mogelijk om een letselschadevergoeding te claimen. Wilt u hierover meer informatie? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

Scroll naar boven