Gerechtshof Amsterdam: Aansprakelijkheid Verkeersongeval vastgesteld, Transportbedrijf krijgt Schadevergoeding

Verkeersongeval vrachtwagens

Amsterdam, 7 mei 2024 – Het Gerechtshof Amsterdam heeft een transportbedrijf schadevergoeding toegekend na een verkeersongeval dat dateert van 27 oktober 2016 waarbij hun autotransporter betrokken was. De uitspraak van de rechter biedt inzicht in de aansprakelijkheidskwesties rondom het incident.

Het Ongeval

Het ongeval vond plaats op een druk kruispunt bij Schiphol, waar de autotransporter van het transportbedrijf, bestuurd door een werknemer, in botsing kwam met een vrachtwagen van een afvalverwerkingsbedrijf, eveneens bestuurd door een werknemer. Door stilstaande vrachtwagens op het kruispunt was het zicht beperkt, hoewel beide voertuigen groen licht hadden toen ze het kruispunt opreden.

Aansprakelijkheidskwestie

Het transportbedrijf stelde het afvalverwerkingsbedrijf verantwoordelijk voor de schade, terwijl het afvalverwerkingsbedrijf van mening was dat de schade deels aan het transportbedrijf te wijten was. Na een eerdere uitspraak door de kantonrechter, die de werknemer van het afvalverwerkingsbedrijf nalatigheid verweet, bevestigde het hof deze conclusie in hoger beroep.

Beoordeling aansprakelijkheid verkeersongeval door het Hof

Volgens het hof had de werknemer van het afvalverwerkingsbedrijf de verkeersregels overtreden door met 40 km/u een kruispunt op te rijden zonder voldoende zicht. Dit gedrag werd als onrechtmatig beoordeeld, waarbij werd benadrukt dat voorzichtigheid geboden was vanwege het beperkte zicht.

Schadevergoeding

Het transportbedrijf presenteerde schadeclaims voor reparatiekosten van €14.121 en bedrijfsschade van €3.890,85, ondersteund door expertiserapporten. Deze claims werden door het afvalverwerkingsbedrijf onvoldoende betwist, wat leidde tot een totale schadevergoeding van €19.168,35, inclusief wettelijke rente.

Proceskosten

Daarnaast veroordeelde het hof het afvalverwerkingsbedrijf tot betaling van de proceskosten, die in totaal €5.796,96 bedragen. Het verkeersongeval en de uitspraak van de rechter onderstrepen het belang van voorzichtigheid en goed zicht bij het benaderen van kruispunten, vooral in situaties met beperkte zichtlijnen.

Deze uitspraak benadrukt de aansprakelijkheid bij verkeersongevallen en dient als een belangrijk precedent voor toekomstige gevallen waarbij beperkte zichtbaarheid en verkeersfouten een rol spelen.

Scroll naar boven