Wist u dat…
- Jaarlijks 78.000 mensen een fietsongeval krijgen waarvoor ze medisch worden behandeld?
- Jaarlijks 66.000 mensen door een ongeval met de fiets op de spoedeisende hulp terecht komen?
- Jaarlijks 8.100 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen ten gevolge van een fietsongeval?
- Jaarlijks 190 mensen overlijden ten gevolge van een ongeval met de fiets?
Eenzijdige fietsongevallen
De meeste fietsongevallen zijn eenzijdige ongevallen. Dat betekend dat er geen sprake is van meerdere betrokken partijen. Statistieken wijzen uit dat 2 van de 3 ongevallen met de fiets een eenzijdig ongeval betreft. Het kan bijvoorbeeld gaan om een val van de fiets.
Tweezijdige en/of meerzidige fietsongevallen
Eén op de drie fietsongevallen kan betiteld worden als een meerzijdig ongeval. Meerzijdige fietsongevallen veroorzaken gemiddeld gezien meer en ernstiger letsel. Het kan bijvoorbeeld gaan om een aanrijding tussen een fietser en een auto. Botbreuken, en nekklachten, zogenaamde whiplash klachten, zijn veel voorkomend letsel. Maar ook letsel aan het hoofd komt vaak voor. In Nederland is een fietshelm niet verplicht en wordt weinig gedragen. De kans op hersenletsel bij een ongeval met de fiets wordt daardoor verhoogd.
Risicogroep voor fietsongevallen
Onderzoek wijst uit dat vrouwen minder brokken maken dan mannen. Vrouwen blijken zich beter te concentreren op de fiets.
De groep die betrokken zijn bij de meeste ongevallen zijn kinderen tussen de 10 en 14 jaar. Vooral de jongens in die leeftijdscategorie vormen een gevaar voor zichzelf en andere weggebruikers. Macho gedrag speelt daarbij een rol.
Schadevergoeding fietsongeval
Indien u zelf als fietser bent aangereden dan heeft u vaak recht op vergoeding van uw schade. Uw letselschade kan bij de verzekeraar van de tegenpartij ingediend worden door onze letselschadespecialist.
Schadevergoeding fietsongeval aanvragen? Via onderstaand mailformulier kunt u zich aanmelden of gratis advies inwinnen.