In het verkeer dient altijd voldoende afstand gehouden te worden, zodat u tijd heeft om te remmen wanneer uw voorganger plotseling stopt. In principe draagt degene die achterop de voorligger rijdt, dus meestal de schuld. Dit is echter niet altijd zo.
Schuld bij kop-staart botsing
In het Reglement van Verkeersregel en Verkeerstekens staat in artikel 19 dat een voertuig tot stilstand gebracht moet worden binnen de afstand waarover de weg vrij is en de bestuurder de weg kan overzien. Dit wil dus zeggen dat in de meeste gevallen de achterop rijdende auto schuldig is aan het ongeval. Dit geldt echter niet wanneer er sprake is van afsnijden of bij onverwachts en/of onterecht remmen of stilstaan.
Kop-staart botsing
Bij een botsing van achteren krijgen de spieren en spieraanhechtingen in de nek het zwaar te verduren. Het is niet voor niets dat de meest voorkomende klacht na een kop-staart botsing een whiplash is. Wanneer u betrokken bent of bent geweest bij een kop-staart botsing, is het verstandig een huisarts te bezoeken. Zeker wanneer u last heeft van de volgende klachten:
- Nekpijn of verminderde bewegelijkheid van de nek
- Rugpijn en pijn in de schouders
- Duizelingen en hoofdpijn.
Het vervelende van whiplashklachten is dat de klachten in de eerste instantie onbeduidend lijken, maar na verloop van enkele dagen en soms zelfs weken sterk verergeren. Wanneer u dan niet naar de huisarts bent geweest is de kans groot dat de verzekering van de schuldige partij is het verband tussen het ongeval en uw klachten probeert te ontkennen.
Contact opnemen
Heeft u letselschade opgelopen door een aanrijding? Neem dan contact met ons op via onderstaand contact formulier en indien gewenst regelen wij voor u de schade. Binnen 24 uur neemt één van onze letselschadespecialisten contact met u op en krijgt u van ons vrijblijvend en gratis advies.