Schadeclaim indienen

Bij het indienen van een schadeclaim kunt u gebruik maken van een advocaat of andere jurist. Ook kunt u ervoor kiezen om de schadeclaim zelf te verzorgen. In dit artikel bieden wij houvast om tot een weloverwogen beslissing te komen. Onderstaand drie kernvragen die u voor uzelf kunt beantwoorden.

Het indienen van een schadeclaim uitbesteden? Of kan ik dat prima zelf verzorgen?

Aanvraag schadeclaimOm die vraag goed te kunnen beantwoorden zijn de volgende aspecten van belang.

1. Wat is de hoogte van de schadeclaim en staat dit in verhouding met de kosten van rechtshulp?

Bij letselschade worden de juridische kosten vaak gedekt door de verzekeraar van de tegenpartij. Bij andere soorten schadeclaims kunnen de kosten van rechtshulp worden opgenomen in de definitieve schadeclaim.

2. Betreft de schadeclaim een specialistisch vakgebied of heeft u zelf voldoende kennis van het onderwerp?

Letselschade is bijvoorbeeld een specialistisch vakgebied waarbij het aan te raden is uw belangen door een letselschade advocaat of specialist te laten vertegenwoordigen. Bij minder complexe schadeclaims, zoals blikschade aan een auto, kunt u mogelijk volstaan met een offerte van een autoschadebedrijf en de schadeclaim zelf indienen.

3. Verwacht u dat een stevige vertegenwoordiging door een advocaat of jurist uw zaak goed zal doen?

Vaak wordt een schadeclaim serieuzer genomen door de tegenpartij wanneer deze door een advocaat of jurist wordt ingediend. Dit kan effect hebben op de hoogte van de uiteindelijke schadevergoeding. Als de hoogte van de schade exact vast te stellen is en de aansprakelijkheid onomstreden is, kunt u ervoor kiezen om de claim zelf in te dienen.

De hoogte van de schadeclaim

De hoogte van de schadeclaim is een belangrijke factor bij de beslissing om wel of niet een advocaat of jurist in te schakelen. Bij een schade van enkele honderden euro’s kunnen de kosten van rechtshulp de schade overtreffen. Bij letselschade daarentegen, vergoedt de aansprakelijke partij vaak de kosten van rechtshulp. In de praktijk declareert een letselschade advocaat dan ook direct bij de verzekeraar van de tegenpartij. Bij schadeclaims op andere rechtsgebieden kunnen de gemaakte kosten van rechtshulp worden meegenomen in de definitieve schadeclaim.

Specialistisch vakgebied of eigen kennis

Een schadeclaim of schadevergoeding kan betrekking hebben op verschillende rechtsgebieden. Letselschade is een specialistisch vakgebied waarbij het verstandig is om een letselschade advocaat of specialist in te schakelen. Als uw schadeclaim bijvoorbeeld alleen blikschade aan een auto betreft, kunt u mogelijk volstaan met een offerte van een autoschadebedrijf en de schadeclaim zelf indienen.

Serieuze vertegenwoordiging bij indienen schadeclaim

Vaak wordt een schadeclaim serieuzer genomen door de tegenpartij wanneer deze door een advocaat of jurist wordt ingediend. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de uiteindelijke schadevergoeding. Als de hoogte van de schade exact vast te stellen is en de aansprakelijkheid onomstreden, kunt u ervoor kiezen om de claim zelf in te dienen.

Vragen over uw schadeclaim?

Heeft u vragen over uw schadeclaim? Vul gerust onderstaand mailformulier in voor vragen met betrekking tot een schadeclaim op het gebied van letselschade of een ander rechtsgebied. Binnen 24 uur nemen we contact met u op. Samen bespreken we uw mogelijkheden voor een rechtvaardige schadeclaim.

Scroll naar boven