Schadevergoeding aanrijding fietser

Schadevergoeding aanrijding fietser aanvragen

Een fietser is een kwetsbare verkeersdeelnemer en wordt door de wet extra beschermd.

Dit betekent dat volgens de wegenverkeerswet de gemotoriseerde verkeersdeelnemer altijd voor minimaal de helft aansprakelijk is wanneer er een fietser bij het ongeval betrokken is, ongeacht de schuldvraag.

Het ongeval werd veroorzaakt door de fietser

Stel een fietser heeft een verkeerde verkeersinschatting gemaakt en er gebeurd een ongeluk. Wanneer de tegenligger een gemotoriseerd voertuig is, zal het hoogstwaarschijnlijk zo zijn dat de gevolgen voor de fietser groter zijn. De fietser is onbeschermd en dit maakt de kans op (ernstig) letsel vele malen groter. Wanneer een automobilist een fietser aanrijdt, is hij degene die moet bewijzen dat het ongeluk overmacht was en hem geen enkel verwijt treft. Dit is in de praktijk niet zo eenvoudig.

De fietser is jonger dan veertien jaar

Wanneer de fietser jonger dan veertien jaar is, is de automobilist volledig aansprakelijk voor de schade. Kinderen kunnen verkeerssituatie vaak nog niet goed inschatten en zijn snel afgeleid door vriendjes of gebeurtenissen. Dat is de reden dat zij extra beschermd worden in het verkeer en dat de automobilist in vrijwel alle gevallen de volledige schade zal moeten betalen.

Botsing tussen twee fietsers

Wanneer de botsing heeft plaatsgevonden tussen twee fietsers, wordt er gekeken naar de schuldvraag. Dit is ook het geval wanneer de botsing heeft plaatsgevonden tussen een fietser en een voetganger. Degene die schuldig is aan het ongeval en de verkeersregels niet in acht heeft genomen is aansprakelijk. In Artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet staat dat een bellende fietser die een verkeersongeval veroorzaakt waarbij iemand ernstig lichamelijk gewond raakt of overlijdt een boete kan krijgen.

Letselschade advies fietsongeluk

Heeft u een ongeval gekregen met de fiets en is er sprake van een aansprakelijke tegenpartij? Stel deze dan altijd schriftelijk aansprakelijk voor het ongeval. Wij van Letselschade-Claim helpen u hier graag bij. Heeft u vragen over het claimen van uw letselschade of de schuldvraag? U kunt dan gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen via onderstaand contactformulier. Onze letselschade specialisten nemen dan binnen 24 uur contact met u op en spreken de zaak met u door.

Scroll naar boven