Bij hoofdpijn en nekletsel wordt al snel aan een whiplash gedacht. De meest voorkomende oorzaak van een whiplash is een aanrijding van achteren, waarbij het hoofd een extreme slingerbeweging heeft gemaakt ten opzichte van het lichaam. Een dergelijk ongeval kan letsel in de nek veroorzaken. Wanneer de tegenpartij aansprakelijk is heeft het slachtoffer schadevergoeding voor hoofdpijn en nekletselaanvragen bij voorkeur met behulp van een ervaren letselschade specialist.
Oorzaak hoofdpijn en nekklachten
Het gevolg van de slingerbeweging is een flinke overbelasting van de pezen en spieren en gewrichtsbanden in de nek waarbij deze erg worden uitgerekt en soms zelfs gedeeltelijk scheuren. De eerste 12 tot 24 uur is het niet echt duidelijk of er sprake is van een whiplash. Vaak is het pas na die tijd dat de klachten van pijn en stijfheid verergeren.
De volgende klachten zijn dan meestal aanwezig:
- Vermindering van de bewegelijkheid van de nek
- Hoofdpijn
- Pijn in de nek, vooral aan de achterkant
Klachten die ook voor kunnen komen zijn:
- Pijn in de rug
- Pijn in de armen en handen
- Gevoelloosheid of tintelingen in de armen en handen
- Krampen in de spieren
- Duizelingen
- Vermoeidheid
- Problemen met zien
- Duizelingen
- Oorsuizen
- Slaapstoornissen
In sommige gevallen:
- Wisselende stemmingen
- Geheugenverlies
- Concentratieproblemen
Wanneer de hoofdpijn en de duizelingen op de voorgrond staan, is het ook mogelijk dat je een hersenschudding hebt opgelopen.
Behandeling bij klachten van hoofdpijn en nekletsel
Wanneer het letsel net is ontstaan en de nekklachten op de voorgrond staan, kan een ijskompres (cool pack) uitkomst bieden. Bezoek zo snel mogelijk een huisarts. Soms kan een nekbrace uitkomst bieden.
Na verloop van tijd zal de huisarts adviseren om pijnstillers te nemen, fysiotherapie te proberen en eventueel kunnen spierverslappers uitkomst bieden.
Gelukkig is bij ongeveer 60 % van de patiënten de klachten na vier weken verdwenen. De overige 40 % houdt langer last en wanneer de klachten na maanden nog voortduren is er sprake van een chronische whiplash.
Letselschade hoofdpijn en nekklachten
Wanneer u last heeft van whiplashklachten, is het belangrijk om een whiplashdeskundige te raadplegen. Deze is op de hoogte van de laatste richtlijnen op dit gebied. Hierdoor kan deze deskundige uw zaken het beste behandelen en voor u een zo hoog mogelijke schadevergoeding claimen. Wanneer u juridische bijstand zoekt of op zoek bent naar vrijblijvend en kosteloos advies, kunt u onderstaand formulier invullen. Wij nemen dan binnen 24 uur contact met u op.