Letselschade veroorzaakt door drones

Drones worden steeds populairder, zowel bedrijven als particulieren komen steeds meer in het bezit van drones. Drones lijken ongevaarlijk, maar kunnen behoorlijk wat schade aanrichten wanneer ze neerstorten. Niet alleen materiele schade, maar helaas ook steeds vaker letselschade. Met name schade aan de ogen komt nu al meerdere keren per jaar voor en met het intensiever gebruik zal de kans hierop alleen maar groter worden.

Drones en regelgeving

Een drone is een vliegend toestel met propellers wat op afstand bediend wordt en voor particulieren valt onder de regeling modelvliegtuigen. Dat wil zeggen dat de bestuurder voortdurend zicht moet hebben op de drone en maatregelingen moet nemen om botsingen te voorkomen.

Wanneer de drone beroepsmatig wordt gebruikt is hiervoor een vergunning van de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) vereist.

Zowel voor particulieren als voor bedrijven is het niet toegestaan om boven bebouwing te vliegen, al gebeurd dit natuurlijk wel. Er zijn hiervoor nieuwe Europese regels in de maak, die drones boven gebouwen onder bepaalde voorwaarden en wanneer voldaan wordt aan bepaalde veiligheidseisen wel toestaan. Deze regels worden niet verwacht voor 2019/2020.

Schade veroorzaakt door een drone wordt niet door iedere verzekering vergoed. Het is dus verstandig om dit eerst even uit te zoeken voordat u met een drone gaat vliegen.

Gevaren van drones

Drones zijn populair en in 2015 zelfs uitgeroepen tot speelgoed van het jaar. Het NOG (Nederlands Oogheelkundig Genootschap) heeft inmiddels gewaarschuwd voor de gevaren van drones, omdat inmiddels meerdere kinderen oogletsel hebben opgelopen door dit speelgoed. Volgens het NOG is het dan ook onverantwoord om kinderen te laten spelen met drones zonder dat ze een veiligheidsbril dragen.

Letselschade opgelopen door een drone

Wanneer u letselschade heeft opgelopen door een drone, is de bezitter van de drone aansprakelijk voor de schade. Dit wil zeggen dat alle schade voortkomend uit het ongeval vergoed moet worden door de bezitter of diens verzekering. Wacht niet te lang met het claimen van uw schade en neem zo snel mogelijk contact op met een letselschade specialist. Wanneer u onderstaand formulier invult nemen wij binnen 24 uur contact met u op en geven wij u gratis en vrijblijvend advies.

Scroll naar boven