Chroom-6

Chroom-6 is een giftige stof, die vroeger vaak in verf zat en werd gebruikt in de staalindustrie. Vooral in de jaren tussen 1960 en 1980 werd Chroom-6 veelvuldig geproduceerd en in allerlei producten verwerkt.  Wanneer Chroom-6 in het lichaam komt door de huid, door inademen of door inslikken (dit laatste kan gebeuren wanneer u moet hoesten door het stof) kan dit op termijn kanker veroorzaken.

Waar werd Chroom-6 gebruikt?

Mensen die zeker met Chroom-6 in aanraking zijn gekomen zijn:

  • medewerkers van defensie die in hangars onderhoud pleegden aan Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en tanks
  • medewerkers van NedTrain die betrokken zijn geweest bij werkzaamheden aan oude verflagen op de volgende treintypes: SGM, ICM, ICR, Mat’64, loc DDAR, DDM1, E1700
  • de werklozen in Tilburg die tussen 2004 en 2011 in de werkplaats van de NS (Nederlandse Spoorwegen) aan het werk werden gezet.

Nader onderzoek

Wanneer u denkt in aanraking te zijn gekomen met Chroom-6, kan het zinvol zijn om u lichamelijk verder te laten onderzoeken wanneer:

  • u last heeft van wondjes in de neus/neusbloedingen
  • u een beperkte longfunctie/longcapaciteit heeft
  • u last heeft van uitslag, zweren of ontstekingen aan de huid of ogen.

Chroom 6 is terug te vinden in het bloed, urine en haar, maar helaas alleen relatief kort na blootstelling. Bloed en urine 24 tot 48 uur, haar een aantal maanden. Wanneer het langer is geleden dat u in aanraking bent geweest met Chroom 6 is dit moeilijk aan te tonen.

Contact opnemen

Heeft u te maken met ernstige lichamelijke ziekte nadat u in het verleden bent blootgesteld aan Chroom-6? U kunt in dat geval contact met ons opnemen en wij zullen de zaak dan kosteloos en vrijblijvend met u doornemen. Indien u een schadeclaim wil neerleggen, kunnen wij desgewenst de zaak voor u verder behandelen.

Scroll naar boven