Wanneer er sprake is van een aanrijding op het zebrapad, dan is de wederpartij per definitie aansprakelijk. Degene die op het zebrapad loopt heeft immers voorrang. Ook wanneer de automobilist doorrijdt na de aanrijding kunt u uw schade waarschijnlijk vergoed krijgen. Dit kan wanneer er getuigen aanwezig waren bij het ongeval.
In Nederland komt het vaak voor dat voetgangers betrokken raken bij verkeersongevallen op een zebrapad. Voetgangers hebben altijd voorrang op het zebrapad en de bestuurder is aansprakelijk, ook wanneer de bestuurder niet schuldig is aan het ongeval. Wanneer u aangereden wordt op een zebrapad heeft u recht op volledige schadevergoeding en een voorschot voor eventuele financiële lasten. In geval de tegenpartij doorrijdt, kan het Waarborgfonds Motorverkeer helpen bij het verhalen van schade en smartengeld.
Kijk voor meer informatie ook op: Schade verhalen na een aanrijding op zebrapad
Aangereden bij het oversteken
De meeste ongevallen met voetgangers gebeuren tijdens het oversteken van de weg. Het gebeurt helaas geregeld dat voetgangers op een zebrapad geschept worden. De automobilist ziet ze over het hoofd doordat hij tijdens het rijden met andere dingen bezig is, of omdat hij te hard rijdt.
Op het zebrapad heeft de voetganger altijd voorrang en daarnaast wordt een voetganger ook gezien als een zwakke verkeersdeelnemer. Dat wil zeggen dat ook wanneer de bestuurder van het gemotoriseerd voertuig niet schuldig is aan het ongeval, hij toch voor minstens 50 % aansprakelijk is.
Letselschadevergoeding aanrijding op het zebrapad
Wanneer u wordt aangereden op het zebrapad, moet de automobilist altijd 100% van de schade vergoeden. Hij kan zich in dit geval niet beroepen op overmacht. U heeft niet alleen recht op schadevergoeding, maar ook op een voorschot zodat u niet in de problemen komt door financiële kosten die in verband met uw medisch herstel op u af komen.
Tegenpartij is doorgereden
Is de tegenpartij doorgereden, dan kunt u hem niet aansprakelijk stellen voor uw schade. Wel kunt u (als er getuigen zijn) een aanvraag indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit kan ook wanneer de aansprakelijke partij wel bekend is, maar niet is verzekerd. In geval van letselschade is het wel verstandig om u bij te laten staan door een belangenbehartiger, zodat deze bij het Waarborgfonds ook smartengeld kan bedingen en er op toe kan zien dat alle schade wordt meegenomen in de berekening. Wij doen dit graag voor u. Ook in dit geval heeft u recht op een voorschot.
Wat doet onze letselschade-adviseur voor u?
Wij stellen voor u de tegenpartij aansprakelijk. Daarna volgt een nauwkeurige berekening van de schade die u heeft opgelopen. We eisen de schadevergoeding en wanneer er sprake is van blijvend letsel ook een vergoeding voor het gederfde levensgenot, het zogenaamde smartengeld. We staan u bij tijdens de rechtszaak en de schadevergoeding wordt op uw bankrekening gestort. De kosten voor onze hulp zijn voor de tegenpartij. U hoeft zelf niets te betalen.
Wilt u kosteloos letselschade advies?
Letselschade-Claim biedt kosteloos advies op maat. Wanneer u onderstaand formulier invult, nemen wij binnen 24 uur telefonisch contact op. Samen bespreken we uw situatie en recht op letselschade vergoeding. Na analyse van een ervaren letselschadespecialist ontvangt u kosteloos advies m.b.t. schadevergoeding. Desgewenst kunt u uw zaak daarna verder laten behandelen.