Dashcam in de auto kan gelijk bewijzen

Soms is het moeilijk om de schuldige van een ongeval achteraf aan te wijzen. Dan kan een dashcam uitkomst bieden, want deze neemt alles op wat er onderweg gebeurd. Steeds meer mensen schaffen een dashcam aan en wanneer u als automobilist veel op de weg zit, is dit ook geen slechte investering. De informatie vastgelegd door een dashcam kan als bewijs worden opgevoerd in een letselschadezaak.

Wat is een dashcam?

Een dashcam is een afkorting van dashboardcamera, soms wordt ook wel het woord carcam gebruikt. Dit is een videocamera die op het dashboard of de voorruit van de auto wordt geplaatst en door de voorruit de situatie voor de auto filmt. In Nederland zijn dashcams legaal. U mag ze dus gebruiken. Zorg er wel voor dat de dashcam niet uw zicht op de weg blokkeert.

Er zit veel verschil tussen de diverse modellen dashcams. Ze nemen allemaal beelden op, maar sommige camera’s houden ook de GPS-coördinaten bij en maken gebruik van een G-krachten registratie.

Wie eist bewijst

Wanneer u het slachtoffer bent van letselschade moet u met bewijzen komen om de andere partij aansprakelijk te kunnen stellen. Dit kunnen getuigen zijn of een procesverbaal, maar zeker ook de beelden gemaakt door de dashcam. Deze dashcam registreert natuurlijk alleen wat er voor de auto gebeurd, dus de beelden zijn niet bij iedere letselschadezaak bruikbaar.

Wanneer u in het buitenland rijdt, moet u wel rekening houden met de wetgeving in dat land. In sommige landen is de dashcam verboden (bijvoorbeeld Oostenrijk en Griekenland) en kunt u hier een boete voor krijgen. Ook zijn er landen waar de dashcam inmiddels verplicht is (Rusland).

Letselschade advies nodig?

Letselschade-Claim biedt kosteloos advies op maat. Binnen 24 uur nemen wij telefonisch contact op. Samen bespreken we uw situatie en recht op letselschade vergoeding. Na analyse van een ervaren letselschadespecialist ontvangt u kosteloos advies m.b.t. schadevergoeding. Desgewenst kunt u uw zaak daarna verder laten behandelen.

Scroll naar boven