Schadevergoeding DES vrouwen, kinderen en kleinkinderen

Tussen 1749 en 1976 werd aan zwangere vrouwen het kunstmatig hormoon diëthylstilbestrol (DES) voorgeschreven, ter voorkoming van een miskraam. Naar schatting hebben tussen de 200.000 en 400.000 vrouwen in Nederland dit hormoon geslikt. Een miskraam voorkomen deed dit hormoon echter niet, wat het wel deed was afwijkingen bij de ongeboren kinderen veroorzaken. Helaas bleef het hier niet bij. De DES-dochters bleken jaren later problemen te hebben om een zwangerschap te voldragen, waardoor veel kleinkinderen van de vrouwen die destijds DES hadden geslikt gehandicapt ter wereld kwamen. Ook zij kunnen nu aanspraak maken op een bijdrage uit het DES-fonds.

De gevolgen van het slikken van DES

De vrouwen die destijds het hormoon voorgeschreven kregen lopen een verhoogde kans op borstkanker. De dochters van deze vrouwen werden vaak geboren met afwijkingen aan de baarmoeder(hals), vaginawand en eileiders. Dit zorgt voor een verhoogde kans op miskramen, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en vroeggeboorten. Verder hebben deze dochters een verhoogde kans op clear-cell-tumoren. Ook de zonen van deze vrouwen hebben een verhoogde kans op onvruchtbaarheid en kunnen afwijkingen aan de geslachtsorganen hebben.

Waar komt de vergoeding vandaan?

In 1992 werden een aantal farmaceutische bedrijven door de Hoge Raad collectief aansprakelijk gesteld voor de geleden schade van de slachtoffers. Zij richtten het DES-fonds op en stelden 39 miljoen beschikbaar voor deze slachtoffers. Van dit bedrag is nog ongeveer de helft over en met ingang van 17 maart 2015 is het ook mogelijk om een aanvraag te doen naar een uitkering voor te vroeg geboren DES-kleinkinderen. Dit naar aanleiding van een uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam.

De DES kleinkinderen

DES heeft een derde generatie slachtoffers gemaakt en van deze derde generatie werden in Nederland naar schatting ongeveer 1400 kinderen te vroeg geboren. Ruim 200 van deze kinderen zijn hierdoor gehandicapt geraakt. Zij hebben last van motorische stoornissen, slechter zien en/of slechter horen en sommige lopen cognitief achter. De schadevergoeding die deze kinderen kunnen krijgen bedraagt gemiddeld ongeveer €100.000.=. Naast de ellende van vroeggeboorten bleek in 2002 dat de zonen van DES-dochters een grotere kans lopen op hypospadie (een afwijking aan de penis).

Voor meer informatie kan u terecht op de website http://www.desfondsvroeggeboorte.nl/. Daar kan ook een aanvraagformulier worden gedownload.

Scroll naar boven