Posttraumatische stressstoornis (PTSS) na ongeval

Als u betrokken raakt bij een ernstig auto-ongeluk, of een ander traumatische gebeurtenis meemaakt door toedoen van een ander, dan kan het zo zijn dat u last krijgt van PTSS ofwel een posttraumatische stressstoornis of posttraumatische stress syndroom.

Herbeleving van het ongeval

Een posttraumatische stresstoornis is herkenbaar aan de volgende symptomen. U kunt last hebben van herbelevingen. Dit kan al gebeuren door herinneringen aan de traumatische gebeurtenis die u voor uw gevoel weer helemaal terugbrengen naar het moment van het ongeval. Ook kunnen levensechte dromen dermate heftig zijn dat u er wakker van wordt.

Associaties

Verder kunnen situaties die verband houden met het ongeval, bijvoorbeeld een auto-ongeluk op het nieuws, u vanuit het niets terugbrengen naar de plek en het moment van de traumatische gebeurtenis die u hebt meegemaakt. De beelden uit het nieuws kunnen dan een bijzonder heftige emotie opwekken. Dit kan al gebeuren bij het zien van een ambulance.

Prikkelbaar

Een ander symptoom bij PTSS is dat u meer prikkelbaar bent dan voorheen. Dit wordt veroorzaakt door een toegenomen spanning door de traumatische gebeurtenis.

Plaats van het ongeval vermijden

Vermijden is ook een symptoom van PTSS. Als u bijvoorbeeld een ernstig auto of treinongeluk heeft meegemaakt dan stapt u  niet meer zo snel in een auto of trein, maar kiest u een ander vervoersmiddel om op de plaats van bestemming te komen of u gaat helemaal niet. Dit komt door de angst dat u eenzelfde traumatische gebeurtenis wederom zal gaan meemaken.

Lichamelijke verschijnselen

Last hebben van lichamelijke reacties na de gebeurtenis kunnen ook wijzen op PTSS. Het kan zijn dat u na een tijd last krijgt van hartkloppingen of hyperventileren. Lichamelijke verschijnselen staat overigens vaak los van lichamelijk letsel.

Het kan dus zo zijn dat u door een ongeval/traumatische gebeurtenis psychische klachten overhoudt. Als u in dit artikel omschreven herkend is het raadzaam om naar een huisarts te gaan. Desgewenst zal uw huisarts u doorverwijzen naar een psycholoog of andere specialist in PTSS.

Schadevergoeding PTSS?

Vul dan onderstaand formulier in. Binnen 24 uur ontvangt u kosteloos advies.

Scroll naar boven